Test naravnih mineralnih vod je pokazal zelo velike razlike glede vsebnosti mineralov!

Test naravnih mineralnih vod je pokazal zelo velike razlike glede vsebnosti mineralov! (foto: profimedia) profimedia
22. 5. 2017

Na naših policah je pestra ponudba naravnih mineralnih vod, poleg dobro znanih domačih se ponudba bogati s številnimi tujimi naravnimi mineralnimi vodami.

V vsakem gospodinjstvu imamo na voljo vodo iz pipe, je sploh smiselno kupovati dražjo naravno mineralno vodo, res vsebuje veliko mineralov?

Kot so ugotovili na ZPS, vsaka mineralna voda ne vsebuje več mineralov v primerjavi z vodo iz pipe. Pitna voda v Ljubljani npr. v povprečju vsebuje 428 mg/l raztopljenih mineralnih snovi, kar je več kot v 5ih izmed 19ih v okviru tržnega pregleda analiziranih mineralnih vod.

Ob pregledu 19 naravnih mineralnih vod, 11 z dodanim ogljikovim dioksidom (gazirane) in 8 brez ogljikovega dioksida (negazirane) so na ZPS ugotovili , da so med mineralnimi vodami precejšnje razlike, tako glede vsebnosti mineralnih snovi kot tudi cene. Cena izbranih mineralnih vod se je gibala od 0,10 do 5,30 evra/liter, vsebnost mineralnih snovi pa od 182 do 13.055 mg/liter. In prav najdražja je vsebovala najmanj mineralov.

Najbolj pogosti minerali v naravni mineralni vodi

Naravne mineralne vode vsebujejo nabite delce v raztopljeni obliki. Vsebnost mineralov je odvisna od geoloških pogojev.

»Najpomembnejši pozitivno nabiti delci (kationi) so natrij (Na+), kalij (K+), kalcij (Ca2+) in magnezij (Mg2+), najpomembnejši negativno nabiti delci (anioni) pa klorid (Cl-), hidrogenkarbonat (HCO3-) in sulfat (SO42-),« poudarja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Nasvet ZPS: Bistvo je zadostiti potrebo po vodi

  • 1. Nekatere mineralne vode res vsebujejo veliko mineralnih snovi, a kljub temu je glavna naloga naravne mineralne vode, da nas oskrbi z nujno tekočino, ki je brez kalorij. Ljudje si zagotovimo mineralne snovi predvsem s hrano, saj samo z vodo ne moremo zadostiti dnevnim potrebam po mineralih.
  • 2. Za potešitev potreb po vodi lahko mirno pijemo pitno vodo iz pipe, ki je cenovno dostopnejša in stane od 0,4 centa na liter. Prednost vode iz pipe je tudi okoljevarstvena, saj je ni treba polniti, pakirati in transportirati.
  • 3. Pitje naravne mineralne vode je smiselno predvsem za športnike, ki s potenjem izgubljajo natrij, magnezij in kalij. Mineralne vode, predvsem tiste, ki vsebujejo veliko kalcija, so zanimive tudi za ljudi z laktozno intoleranco. Ljudje, ki imajo težave z zaprtjem, pa lahko posežejo po naravnih mineralnih vodah, v katerih je veliko sulfata.
  • 4. Voda je del vsakega živega organizma in je izjemno pomembna tudi za človeško telo. Kar dve tretjini našega telesa sestavlja voda. Za pravilno delovanje organizma mora odrasla oseba s pijačo in hrano vnesti v telo dnevno 2 do 3 litre vode.

Več informacij najdete v reviji ZPStest, maj 2017 in na www.zps.si.