Večina testiranih namazov je bila vendarle ocenjena zelo pozitivno.
Jagodna marmelada je pogosto nepogrešljiv del zajtrka, vendar najnovejši test revije 'Öko-Test' (številka 9/2025) razkriva zaskrbljujoče podatke - v dveh izdelkih so našli številne ostanke pesticidov.
Testirali 25 vrst marmelad
V test je bilo vključenih skupno 25 vrst jagodne marmelade, od tega 9 ekoloških (bio) izdelkov.
Testirana je bila sestava, vsebnost sladkorja, okus, vonj, konsistenca in videz ter prisotnost škodljivih snovi. Osem izdelkov je bilo ocenjenih kot 'zelo dobro', devet pa kot 'dobro'.
Ostanki pesticidov in preveč sladkorja
Dva izdelka sta bila ocenjena kot 'slaba': '
- 'Mövenpick' (Gourmet-Frühstück Erdbeere)
- 'Grandessa' (Erdbeere Fruchtaufstrich, 75 % Frucht) (Aldi)
V njih je laboratorij našel ostanke kar osmih različnih pesticidov, vključno s ciprodinilom in fludioksonilom, ki ju Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ocenjuje kot še posebej zaskrbljujoča zaradi njunega potencialnega vpliva na hormone.
Pri Mövenpicku so našli tudi produkt razgradnje fungicida Captan, za katerega obstaja sum rakotvornega delovanja.
Oba izdelka vsebujeta tudi preveč sladkorja – več kot 12,5 g na 30 g porcijo, kar presega priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).
Druge kritike: PVC v pokrovčkih
Polovica testiranih izdelkov uporablja pokrovčke s PVC/PVDC ali kloriranimi spojinami, kar je problem, na katerega je 'Öko-Test+ opozoril že leta 2020. Te snovi so škodljive za okolje in zdravje.
Vir: Feniks Magazin
- Preberite si tudi: Testirali 19 čistil: To poceni čistilo velik zmagovalec testa