Testirali 30 znamk masla: Ti dve znamki na testu pogoreli, med njimi tudi ekološka znamka

16. 9. 2025
Testirali 30 znamk masla: Ti dve znamki na testu pogoreli, med njimi tudi ekološka znamka (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri nakupu masla velja biti še posebej pozoren.

Od skupno 30 testiranih znamk masla sta posebej razočarali dve dobro znani znamki, ki sta bili označeni kot nepriporočljivi. Test je bil opravljen po kriterijih, kot so videz, vonj, okus, tekstura, mazljivost, mikrobiološka kakovost in embalaža. Posebna pozornost je bila namenjena tudi potencialno škodljivim snovem, kot so ostanki razkužil in mineralnih olj.

Masla, ki so padla na testu:

Alnatura sladko maslo – ocena zadovoljivo. Opazili so iztekanje olja in okus »po starem«. Dairygold blago kislo irsko maslo – ocena dovolj. Imelo je neprijeten sirasto-žaltav vonj, mikrobiološke nepravilnosti ter povečano prisotnost nasičenih mineralnih olj.

Masla ne hranite v papirnati embalaži v hladilniku, saj zlahka vpija tuje vonjave. Bolje ga je shranjevati v zaprtih posodah iz porcelana, stekla ali plastike. Znaki, da je maslo žarko: temno rumena barva in kisel vonj. Čeprav maslo v hladilniku zdrži več tednov, je priporočljivo presežek zamrzniti v manjših porcijah, da se ohrani kakovost.
 
Maslo si lahko preprosto pripravite doma. Potrebujete sladko smetano z vsaj 30 % maščobe in steklen kozarec s pokrovom. Z močnim tresenjem se iz tekočine izloči maslo, ki ga nato shranite v hladilniku in porabite v enem tednu.

Najbolje ocenjena masla po Stiftung Warentest

  • Blago kislo maslo: Berchtesgadener Land (2,54 €/250 g) in Weihenstephan (2,59 €)
  • Sladko maslo: Lidl Milbona Bio (2,59 €)
    Kislo maslo: Schwarzwaldmilch (2,69 €) in Hemme Milch (2,59 € za 200 g)
Spotifyev konkurent razkril, koliko nanj naložene glasbe ustvari umetna inteligenca

Kupujte na akcijah in zamrzujte – cene masla zelo nihajo. Zamrzovanje se splača, a maslo lahko nekoliko izgubi na okusu. V zamrzovalniku hranite originalno embalažo in se izogibajte poškodbam zaradi zmrzali. Na mizo prinesite le toliko masla, kolikor ga potrebujete – temperaturna nihanja slabo vplivajo na okus in konsistenco. Maslo ostaja priljubljena sestavina v kuhinjah, vendar bi morali potrošniki pozorno spremljati rezultate testiranj in nasvete za pravilno shranjevanje. Kakovost in varnost živil morata biti vedno na prvem mestu.

Preberite še: Harry je spremenil svojo igro in obnovil odnos s kraljem. Je zdaj William v težavah?