Študija kaže, da do okužbe pride ne glede na izvor mesa.
Perutnina je pogosto vir bolezni, če ni pravilno pripravljena. Nedavni test razkriva, da je celo sveže meso okuženo z bakterijami, poročajo nemški mediji. Piščančji izdelki veljajo za zdravo in pusto meso. A potrošniki morajo biti še posebej pozorni na pravilno pripravo perutnine. Če meso ni ustrezno obdelano, prežijo bakterije. Test, ki ga je izvedel NDR, je pokazal, da je več izdelkov iz Reweja, Aldija, Lidla in Edeke okuženih z nevarnim bacilom.
Piščanec iz Reweja, Aldija in Lidla: Pet izdelkov, ki se jim velja izogibati
Za program »Triki z našo hrano« je NDR testiral skupno 13 piščančjih izdelkov iz supermarketov, diskontov in mesnic na prisotnost bakterije Campylobacter, ki povzroča drisko. Šokanten rezultat: šest testiranih izdelkov je bilo okuženih z nevarnim bacilom, poročajo nemški mediji. Poleg svežega perutninskega izdelka iz ekološke mesnice je bilo okuženih pet izdelkov iz Reweja, Aldija, Lidla in Edeke.
Po nasvetu nemških medijev naj bi se potrošniki izogibali naslednjim izdelkom:
- “Gut Bio”, pakirani piščančji krači, Aldi Nord
- “Gackerle”, pakirani piščančji krači, Edeka
- “Metzgerfrisch”, pakirani piščančji krači, Lidl
- Sveža piščančja mesa s pulta v Edeki
- Sveža piščančja mesa s pulta v Reweju
Piščanec iz trgovin in diskontov okužen z nevarnimi klicami
Študija kaže, da do okužbe pride ne glede na izvor mesa. Po podatkih NDR-ja štirje okuženi vzorci izvirajo iz konvencionalne reje, dva pa iz ekološke. To pomeni, da tudi ekološki izdelki niso samodejno brez bakterij.
Presenetljivo: vzorci s pultov s svežim mesom so vsebovali več bakterij kot pakirani izdelki.
V skladu z dokumentarcem NDR, objavljenim v ponedeljek (14. aprila), trgovci še vedno lahko prodajajo meso. Čeprav od leta 2018 obstaja higienski standard za Campylobacter v klavnicah, ne obstajajo mejne vrednosti za kontaminacijo piščanca v trgovini – kar pomeni, da ni nobenih sankcij. Klice pridejo v kokošnjake od zunaj – prek delavcev, opreme ali celo žuželk, poroča NDR. Bakterije se nato močno razmnožujejo v črevesju kokoši. Posebej problematičen je postopek klanja, kjer se bakterije iz črevesja prenesejo na meso.
Nevarne bakterije v perutnini: okužba povzroča hudo slabost
Na vprašanje NDR-ja so pri Lidlu, Reweju in Edeki odgovorili le z navedbami o »strogih kontrolah« in »higienskih ukrepih«. Potrošniki ne bi smeli podcenjevati nevarnosti. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha se vsako leto okoli 50.000 ljudi v Nemčiji okuži z bakterijo Campylobacter. Po poročanju infektionsschutz.de se okužba pogosto začne z vročino, glavobolom in mišičnimi bolečinami, nato pa sledijo močne trebušne bolečine, slabost in driska. Po enem tednu običajno izzveni.
V redkih primerih – zlasti pri osebah z osnovnimi boleznimi – lahko pride do resnih okužb z dodatnimi zapleti, kot so: revmatična vnetja sklepov, meningitis,
nevrološke bolezni s simptomi ohromelosti.
Kako pravilno pripraviti piščanca: zaščitite se pred bakterijami
Da bi se zaščitili pred okužbo s Campylobacterjem, morajo biti potrošniki izjemno previdni pri rokovanju s piščančjim mesom. NDR svetuje, naj mesa ne perete., voda lahko razprši bakterije po celotni kuhinji. Najbolje je meso obdelovati s priborom ali z rokavicami, ne z golimi rokami. Vse kuhinjsko posodje, ki pride v stik s piščancem, je treba temeljito očistiti z vročo vodo in detergentom. Najpomembnejši nasvet: Meso je treba temeljito prepeči do popolne notranje temperature.
- Preberite si tudi: Tako je princesa Diana vodila najstarejšega sina Williama na tajne obiske in misije