Težave s prevelikim posojilom? Ana Vezovišek svetuje!

Težave s prevelikim posojilom? Ana Vezovišek svetuje! (foto: profimedia) profimedia
30. 11. 2015

Strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek je za revijo Lisa razložila, kako se je mogoče učinkovito spopasti z visokimi stroški posojil in kreditnih kartic. V kolikor vas v stisko spravljajo prav takšna vprašanja, gre njenemu nasvetu vsekakor prisluhniti.

Dragica iz Ljutomera je strokovnjakinji poslala naslednji oris svojih težav: "Zabredla sem v finančne težave. Imam tri kartice, limit v višini 2.500 evrov, posojila. Zdaj bi želela vse ukiniti in imeti samo eno posojilo za vse, pa brez raznih kartic. S karticami imam dolga za 3.500 evrov, eno posojilo z mesečnim obrokom 159 evrov – ta je dolgoročni – in tri manjša posojila. Kaj mi svetujete? Ali naj zamenjam banko ali vse uredim na matični banki?"

Se spopadate s čim podobnim?

Ana Vezovišek ji med drugim odgovarja takole: "V prvi fazi je moj odgovor naslednji: "Nič od navedenega." Torej, ne predlagam vam niti najema posojila na drugi banki niti najema posojila na obstoječi banki. Zakaj ne? Ker se morate najprej resnično pogledati v zrcalo in ugotoviti, kje delate napake. Kaj je tisto, kar vas privede do več kot očitno prekomerne porabe. Zelo pogosto srečujem stranke, ki so trdno prepričane, da bodo z novo najetim posojilom rešile nastalo situacijo. In pri tem jih vprašam: "Kolikokrat ste si pa to že rekli? Kolikokrat ste bili prepričani, da je tokrat pa res zadnjič in da vam bo to pot res uspelo?" V veliki večini primerov večkrat in vsakič je bil rezultat čez nekaj mesecev ali let identičen – ponovna prezadolženost. Zavedati se je treba, da imamo čedalje manj možnosti za ponovno zadolževanje. To, da se želite znebiti kartic, limita in posojil, je gotovo pohvalno, vendar samo, če to resnično mislite in ste se zato pripravljeni nečemu odreči. Zmanjšanje skupnega obroka na račun enega posojila in podaljšanje dobe gotovo ni način, kjer boste dosegli dolgoročni učinek."

Preberite več na Lisa.si

Priporočamo