Tina Novak: Rojstvo s skafandrom in zarošenimi očali

Tina Novak: Rojstvo s skafandrom in zarošenimi očali (foto: Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock
Vir: Story
30. 5. 2020

O tem, da so se morali za nekaj tednov iz porodne sobe umakniti očetje, če je bila porodnica okužena oz. je obstajal sum na okužbo, pa je porod potekal kar v zaščitni opremi, je spregovorila babica Tina Novak iz porodnišnice v Ljubljani, ki je bila pri porodu porodnice, okužene s koronavirusom.

Ta je dodobra spremenil potek samega poroda, ob prvem porodu okužene porodnice sta se tako zaradi oteženega dela morali menjavati kar dve babici. Kot je povedala naša sogovornica, je za varnost in zaščito zdravstvenega osebja ob tovrstnih porodih dobro poskrbljeno. Po prvem porodu, kjer so se pokazale omejitve zaščitne opreme, jim je na pomoč priskočila tudi infekcijska klinika in nesebično posodila skafander.

Kakšne so bile same priprave na porod porodnic, okuženih s koronavirusom?

Podrobneje smo se seznanili z vso potrebno zaščitno opremo in osvežili znanje pravilnega oblačenja in slačenja. Informirali smo se s posebnostmi, ki so pomembne za vodenje poroda pri porodnicah, pozitivnih na covid-19. Ustrezno smo pripravili tudi prostore, ki so namenjeni izolaciji.

Kako lahko ob takih primerih pomagate porodnici, da se sprosti?

Vsekakor je to stresno obdobje za porodnice, nemalokrat je prisoten tudi strah. V dani situaciji zagotovo toliko večji, prav zaradi vseh izolacijskih ukrepov. Zelo pomembna sta ustrezen pristop in pogovor s porodnico. Povprašamo po njenih željah in ji poskušamo ugoditi. Razložimo ji vse potrebne postopke in posege, ki jih izvajamo. S porodnico vzpostavimo vez, da nam lahko zaupa. Tako s pogovorom kot z različnimi tehnikami dihanja, dotiki, masažo in menjavo položajev lahko poskrbimo, da se porodnica sprosti. Kadar omenjeno ne zadostuje, apliciramo tudi farmakološko sredstvo za lajšanje porodne bolečine.

Koliko takšnih porodov ste doslej že imeli v ljubljanski porodnišnici?

Do zdaj sta v ljubljanski porodnišnici rodili dve porodnici, ki sta bili okuženi z virusom covid-19. Pripravljeni smo bili tudi na tretjo pozitivno porodnico, ki pa je do poroda okužbo že prebolela. Imeli smo tudi nekaj primerov, kjer je šlo za sum na okužbo pri porodnicah, a so bili izvidi brisov negativi. Pa vendar, tudi kadar gre za sum na okužbo, je potrebna popolna zaščitna oprema in se delo ne razlikuje od dela s pozitivnimi porodnicami, vsaj tri ure, dokler ne dobimo izvida brisa.

Ali je pomoč pri porodu ob uporabi zaščitne opreme bolj naporna? Se tako babice in zdravstveno osebje hitreje utrudijo?

Vsekakor je delo zahtevnejše, tako s fizičnega kot tudi psihičnega vidika. Babica je namreč v zaščitni opremi ves čas v sobi. Pri prvem primeru pozitivne porodnice sta se morali menjati dve babici, saj ena enostavno ni mogla biti prisotna celo izmeno. Zaščitna očala, ki tesnijo, se namreč hitro začnejo rositi in delo je tako zelo oteženo. Ker je izkušnja vodenja poroda prve pozitivne porodnice nakazala na omejitve, smo pred prihodom druge poklicali infekcijsko kliniko, ki nam je nesebično priskočila na pomoč in nam posodila skafander. Za kar se še enkrat iskreno zahvaljujem. Z njim je bilo delo lažje, pa tudi porodna izkušnja lepša, saj ni bilo potrebe po menjavi osebja.

Kaj predstavlja pri takšnem porodu največji izziv?

Največji izziv, poleg tega, da osem ur enostavno ne moreš na stranišče ali zaužiti požirka vode, je gotovo to, da ženski ne moreš omogočiti protibolečinskih sredstev, ki si jih želi. Farmakološka sredstva za lajšanje bolečine pri pozitivnih porodnicah so močno okrnjena. Apliciramo le opioidni analgetik intravensko. Otežena je tudi komunikacija, saj je v skafandru, zaradi dovajanja zraka, kar precej glasno. Vendar to ni nič v primerjavi z rosnimi zaščitnimi očali, kjer skorajda nič ne vidiš. Na prvem mestu je porodnica, zato delamo vse v njeno dobro in dobro njenega otroka. Čeprav so pogoji dela spremenjeni, se trudimo porode izpeljati čim bolj naravno in tako kot običajno. Kljub vsemu si namreč želimo omogočiti pozitivno porodno izkušnjo.

Kako sami ocenjujete, da je odsotnost partnerja vplivala na sam potek poroda in pripravljenost porodnice?

Težko je reči, nekatere porodnice so odsotnost partnerja sprejele brez posebnosti, drugim je težje. Tudi sam potek poroda in pripravljenost porodnice na porod je težko oceniti, ali bi bilo drugače, če bi bil prisoten partner, verjetno da. Dejansko ne opažamo večjih sprememb. Morda le več strahu ob sprejemu v porodno sobo z vidika, kako bodo zmogle same, brez partnerja. Pa vendarle so na koncu povedale, da ni bilo tako hudo, kot so pričakovale. V tej situaciji imamo babice pomembno vlogo. Trudimo se omogočiti čim boljše počutje porodnic v porodni sobi in jim na tako vsaj malo omiliti odsotnost partnerja. Gradimo na zaupanju, saj porodnica, ki nam zaupa in se prepusti porodu, občuti varnost in lahko tudi brez prisotnosti partnerja doživi lepo porodno izkušnjo. Zavedamo pa se, da je porodnicam odsotnost partnerja pri porodu nedvomno povzročala dodaten stres, zato so morale vedeti, da smo tukaj za njih. Kljub težki situaciji svoj poklic opravljamo s srcem in nasmehom na obrazu.

Porod

Porod je nepozabna izkušnja, ki za vse življenje zaznamuje žensko. Čudovit trenutek, ko na svet prijoka nebogljeno bitje, je za mamice dragocen, nepozaben in izpopolnjujoč. Številne nosečnice so se znašle pred zahtevno nalogo, v nepredvidljivem času koronavirusa so odštevale dni do poroda, o katerem bodo svojim potomcem lahko še leta in leta razlagale.

”Očitno je hčerka želela pomirjeno mami”

Lucija Firbas se je marca razveselila svoje tretjerojenke Hane, ki je na svet prijokala teden dni po predvidenem datumu poroda. Prvoten kaos, ki je zavladal po tem, ko so porodnišnice ukinile prisotnost partnerja pri porodu, sta z dnevi nadomestila mir in prepričanje, da zmore. “Vedela sem, da občutkov ne smem držati v sebi, ampak jih deliti. V prvi vrsti z možem. Spomnim se, da sem mu rekla, da mora biti pripravljen, da pridem domov psihično sesuta. Do zdaj nisem imela poporodne depresije, a glede na spremembo situacije čez noč bi lahko kaj hitro hormoni naredili svoje. Na srečo niso. Na srečo je dete počakalo na varnem še teden dni. Očitno je hčerka želela pomirjeno mami. In sem bila,” se spominja Lucija. Kot prizna, ni nič kaj fino predihavati popadkov z masko na obrazu, še manj brez prisotnosti ljubečega partnerja, a ob pomoči čudovitih babic v kranjski porodnišnici je dobila novo bogato izkušnjo, nepozabno. “Izkušnja poroda je bila močna. Morda še močnejša, kot je bila pri prvih dveh. Morda ravno zato, ker sem vedela, da se bom morala veliko bolj poslušati - ko je poleg partner, on na primer gleda na štoparico, na koliko časa se pojavijo in kako dolgo trajajo popadki, zdaj sem bila sama s popadkom,” pove Lucija, ki je prav tako sama prerezala popkovnico, potem pa so se ji po licih usule solze sreče.

”Babice so prevzele vlogo fotografa”

Drugorojenca Oskarja se je na začetku aprila razveselila Mateja Šmejic, ki je porod med virusno krizo opisala kot zelo umirjen. Sprejela je dejstvo, da partnerja ob porodu ne bo, tako v dobro njenemu zdravju kot zdravju osebja in novorojenčka, na obrazu pa ji je družbo delala zaščitna maska. Prav to jo je vodilo v pomirjenost, zaradi katere je še bolj zaupala sebi in ljudem okoli sebe. “Med samim porodom imaš pa itak toliko dela sama s sabo, da ne potrebuješ nikogar, če pa že, pa nihče ne komplicira, če vzameš v roke telefon in koga pokličeš. Praktično imaš na voljo vse, ampak na daljavo. Meni je manjkal edino tisti trenutek, ko dobiš v naročje otroka, in bi se lahko v istem trenutku vsi skupaj stisnili. No, pa sem namesto tega sama prerezala popkovino, kar po navadi pripada očku. Babice so prevzele vlogo fotografa, in že nekaj minut po porodu smo se videli prek video klica,” se porodne izkušnje spominja Mateja.

Nova Story že v prodaji

Story