Tina Štrubelj in Simon Oblak (Nelipot) sta v garaži tudi po 20 ur

14. 1. 2017 | Vir: Nova
Deli
Tina Štrubelj in Simon Oblak (Nelipot) sta v garaži tudi po 20 ur (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Tini Štrubelj in Simonu Oblaku so se izpolnile sanje: postala sta zmagovalca oddaje Štartaj Slovenija in dobila enkratno poslovno priložnost. "Zaradi velikega povpraševanja sva zdaj po 20 ur v garaži, kjer ustvarjava dezodorantno kremo Nelipot," sta povedala na začetku intervjuja.

V zadnji oddaji Štartaj Slovenija! sta Simon in Tina izmed 12 slovenskih podjetnikov z inovativnimi izdelki postala zmagovalca. Hit produkt 2016 je postala njuna dezodorantna krema Nelipot. Ta je med vsemi 12 produkti dosegla najboljšo prodajo, kar pomeni, da so tudi na izbor Hit produkta ključno vplivali kupci. Tina in Simon pa sta dobila enkratno poslovno priložnost – ekskluzivno pogodbo s Sparom Slovenija in medijsko podporo Pop TV.

Kako sta se spomnila, da bi ustvarila naravni dezodorant v kremi? Čigava ideja je to bila?

Ideja je prišla spontano, kot posledica spremembe življenjskega sloga in obračanja nazaj k naravi. Začela sva raziskovati s sodo bikarbono in tako prišla do dezodoranta v kremi.

Ali vaju dezodoranti, ki so na voljo v trgovinah, niso zadovoljili – zakaj?

Res je. Dezodoranti v trgovini so bili polni kemijskih spojin, ki jih nisva želela v svojem dezodorantu (aluminijev klorhidrat oziroma aluminijeva sol kot najpogostejša) zaradi mogočega vpliva na zdravje. Vsebovali so alkohole, na splošno pa so imeli vsi nešteto sestavin, ki jih nisva poznala. Poleg tega so dezodoranti in najin pot vedno ustvarili neki tretji vonj, ki lahko ni bil nič kaj prijeten. Z dezodrantno kremo Nelipot sva tako odpravila tudi to težavo, saj zares poskrbi za odsotnost kakršnegakoli vonja, tudi ob slabših tkaninah.

Kakšni so bili začetki, kakšen je bil vajin prvi dezodorant? Kako dolgo je trajalo ustvarjanje novega produkta? Imata kakšno zanimivo anekdoto?

Najin prvi dezodorant je bil ponesrečen poizkus v zelo tekoči obliki, ki je bil seveda daleč stran od učinkovite kreme. Preizkušala in ustvarjala sva več kot deset mesecev, preden sva bila dovolj samozavestna, da sva si upala to predstaviti trgu. To se je zgodilo decembra 2014. Začetki so bili zabavni in polni smeha, saj se ob spoznavanju različnih sestavin, njihovem mešanju ter pozneje preizkušanju na lastni koži lahko dogodi marsikaj zanimivega, a sva vse to vzela kot del raziskovanja.

Ali sta imela kakšno predznanje s področja ustvarjanja kozmetike? Sta oziroma je kateri od vaju že kdaj prej ustvaril kaj podobnega?

Predznanja s področja ustvarjanja kozmetike prej nisva imela, sva pa po naravi oba zelo radovedna, in ko naju nekaj zanima, oba začneva študirati iz knjig in spleta, da se čim bolje seznaniva z določeno temo. Zanimivo je, da naju do srečanja s prednostmi sode bikarbone ni veliko stvari tako pritegnilo. Tu pa sva se očitno oba našla, saj sva veliko popoldnevov in noči preživela za knjigami oziroma računalnikom in preizkušala sestavine in reakcije. Obiskala sva tudi kar nekaj evropskih sejmov ter se srečala z nekaj strokovnjaki s področja naravne kozmetike. Med samim raziskovalnim procesom sva tako pridobila kar nekaj znanja iz kozmetologije.

Kje izdelujeta kreme, jih delata sama? Koliko časa potrebujeta, da jo naredita?

Vsaka krema je plod najinih rok, delava jih v kletnih prostorih Tininega očeta, ki smo jih preuredili v malo kozmetično proizvodnjo, tako trenutno zasedamo štiri večje prostore v kleti (proizvodnja, soba za pakiranje/pisarna, pralnica in prostor za shranjevanje surovin, embalaže itd.). Celoten proces od priprave lončka do končne embalaže traja v povprečju 3 do 4 dni.

Kaj sta pa po izobrazbi, kaj sta študirala?

Po izobrazbi sva družboslovca; Tina je obiskovala fakulteto za družbene vede, Simon pa je ekonomist.

Kakšne službe imata oziroma sta imela pred projektom Štartaj Slovenija?

Simon je vodja ključnih kupcev pri Coca-Coli Slovenija, jaz pa vodja splošnega oddelka pri podjetju AVIAT, d. o. o., ki se ukvarja z razvojem opreme za brezžično komuniciranje.

Tina, slišala sem, da nameravate pustiti službo in se posvetiti podjetništvu?

S projektom Štartaj Slovenija! se je zares pojavila življenjska priložnost, da se lahko posvetim samo podjetništvu. Vseeno pa je v življenju pomembno odločitve sprejemati preudarno, zato se bova s Simonom tej odločitvi posvetila januarja, ko bo prišel kak prosti dan.

Simon pa bo še naprej v službi, če bi se to zgodilo?

Ja, vsekakor bom jaz še naprej ostal v službi.

Eva Jandl

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk