Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Tina Štrubelj in Simon Oblak: Poslovna ideja, ki se je skuhala v domačem loncu!

14. 11. 2016
Deli

Tina Štrubelj in Simon Oblak sta na trgu pogrešala kozmetične izdelke, ki so prav takšni, kot so bili v času naših babic in dedkov. O tem sta se začela veliko pogovarjati, prebirati ustrezno literaturo, nato pa v lastni kuhinji in kopalnici pričela preizkušati ideje, ki so se jima medtem porodile.

Rezultat njunih iskanj je danes znan kot naravni deodorant v kremi, ki ga boste na trgovskih policah našli pod imenom Nelipot.

Z inovativnima podjetnikoma smo se o njuni veliki poslovni ideji, ki ji je z uvrstitvijo med dvanajsterico projekta Štartaj Slovenija zagotovo uspel veliki met, pogovorili takole ...

Iz prve roke o Nelipot!

Kaj je bil vajin navdih za zasnovo produkta, po katerem vas zdaj že pozna skoraj vsa Slovenija?

Simon: Osebno nisem nikoli našel dezodoranta, s katerim bi bil 100% zadovoljen. Ali ni zdržal ali je nastala neka čudna kombinacija vonjev ali pa mu je bilo primešanih veliko škodljivih snovi. Deodorant Nelipot pa je produkt in znamka, ki je v celoti plod najinega dela.

Tina: Najino odkritje je sovpadalo tudi z nekaj življenjskimi dogodki, ki so botrovali temu, da sva začela bolj podrobno gledati, kaj dajeva vase in kaj nase.

Se morda spomnita trenutka, ko sta prišli na to - svojo 'aha' - idejo?

Simon: Vsekakor. Tisti trenutek je bil zares veličasten. In prav res je šlo za trenutek, ko se nama je 'posvetilo'. Spomnim se, da je bil to trenutek, ko sva se pogledala, nato pa se nama je pred očmi kot v počasnem posnetku odvrtel cel film prihodnjih dogodkov pred očmi. In tako se je potem tudi zgodilo. Težko opišem tisti trenutek, lahko rečem le, da je šlo za zares lep trenutek.

Tina: Največji 'aha' moment je bil po mojem mnenju spoznanje, kaj vse nam ima narava ponudit. Ko začneš raziskovati naravne sestavine, njihove učinkovine, ko začneš spoštovati lokalno, kratke roke uporabe, saj se s tem izogneš nepotrebnim dodatkom – tako v hrani kot kozmetiki – je to najdragocenejše spoznanje.

Kdaj sta v svoja iskanja pritegnila tudi svoje bližnje, prijatelje in znance? Vaju je bilo kdaj strah, da bi se kdo okoristil z vajino idejo?

Simon: O ideji sva veliko govorila s svojima družinama in tudi prijatelji. Nekdo je izdelek moral tudi testirati. Se pa seveda soočaš s strahovi.

Tina: Ja, seveda. Ničesar nisva prikrivala svojima družinama. S svojimi bližnjimi se vedno pogovoriva o vsem in sva jih zato tudi uporabljala za testne osebe. Te pa v določenih trenutkih postane tudi strah, da bi te kdo ne izigral in prevzel idejo.

Kaj pa trg? Sta kaj raziskala, ali za vajin produkt sploh obstaja potencialno povpraševanje?

Simon: Veliko sva prebirala na spletu in raziskovala, kaj vse obstaja in v kakšnih oblikah. Pa ne le za Slovenijo, temveč tudi za tujino. Želela sva narediti nekaj drugačnega. Nekaj, kar bi skozi blagovno znamko izrazilo to, kar sva. V ospredje sva seveda vedno postavljala produkt, ki bo zares deloval. In to nama je uspelo.

Tina: Prvi koraki so bili polni pomislekov, vprašanj, dvomov in strahov. Vendar sva verjela, da s trdim delom in produktom, ki deluje, najin čas prihaja.

S katero fazo realizacije projekta sta imela največ težav?

Simon: Sposobnost premagovanja izzivov je v veliki meri povezana z osebnostjo. S Tino sva oba zelo odločna, zahtevna in si ne pustiva, da bi nama že manjši problem prekrižal načrte. Le tako lahko v življenju kaj dosežeš.

Tina: Vse faze procesa so po svoje zahtevne. Če pa bi zares morala izbirati najbolj zahtevno, bi izpostavila kar začetek, ko sva še izbirala sestavine, iskala dobavitelje, razmišljala o embalaži in se hkrati spoznavala z vso administracijo, ki je potrebna, da lahko svoj kozmetični izdelek sploh postaviš na trg. Tu sva se srečala tudi z ljudmi, ki so naju gledali sumničavo ali pa naju prepričevali, da gre za preveč zahteven in dolgotrajen proces.

Kaj vama pomeni uvrstitev med dvanajsterico v Štartaj Slovenija?

Simon: Uvrstitev v Štartaj Slovenija je za Nelipot veliko priznanje, nama pa je bil tako dan tudi signal, da sva na pravi poti. Zelo sva počaščena, a hkrati realna. V projekt vstopava ponižno, veselo in samozavestno. Verjameva, da je vse to le začetek in potencialno pomembna odskočna deska za prihodnost.

Tina: Postavitev najinega produkta na posebne police megamarketov Interspar je prav tisto, kar je Nelipot potreboval. Postal je dostopen končnemu potrošniku. Nadvse hvaležna sva tudi za umestitev izdelka v Sparov prodajni katalog, ki najde pot v kar 700.000 slovenskih domov, predstavlja zares odlično prodajno orodje.

Imata kakšen nasvet za podjetnike, ki tako kot vidva šele pričenjajo svojo prvo podjetniško pot ...

Simon: Nelipot je najina prva podjetniška zgodba. Mladim podjetnikom, ki se posla šele lotevajo, pa bi svetoval, naj vztrajajo, če verjamejo, da imajo v rokah zelo dober produkt, in naj ne pozabijo pred očmi ves čas zadržati cilj, ki so si ga zastavili. Če imajo pred seboj cilj, bodo našli pot, da svoje sanje tudi uresničijo.

Tina: Vsem, ki se podajajo na podjetniško pot, svetujem, naj ne prenehajo verjeti vase in svoj produkt. Naj ostanejo to, kar so, in se povsem posvetijo ideji. Čas in denar, ki ga bodo morali vložiti v razvoj produkta, pa naj ne postavljajo v ospredje.

Vajin življenjski moto je ...

Simon: Najbolj pomembni so notranji občutki, ki so močno povezani z družino in okoljem, v katerem funkcioniramo. Ne pustimo, da nas dogma negativizma prevzame in vzame naš notranji glas. Pogum, povezanost in dobrosrčnost sta ključ. Dobro se z dobrim vrača, vedno.

Tina: Misliš, da zmoreš ali ne zmoreš. V vsakem primeru imaš prav. To je izrekel Henry Ford in se z njim močno strinjam.

Več o Nelipot!

Nelipot, naravni dezodorant v kremi, ki vsebuje izključno naravne sestavine brez kakršnih koli dodatkov. Ta »bosonoga« naravna kozmetika je ustvarjena po izročilih naših babic in dedkov, ki so živeli tesno povezani z naravo. V njuni kolekciji lahko izbirate med nežnim vonjem kokosa, bolj svežim vonjem limonske trave in čajevca ali čudovitim vonjem frangipanija ter bergamotke. Vse tri različice dezodorantne kreme so delane ročno in ustvarjene z mislijo na varovanje okolje.

Za več informacij o Nelipot vas vabimo na spletne povezave:

Štartaj Slovenija

Tina in Simon sta ena izmed 12 podjetnikov/inovatorjev, ki so bili zaradi svoje izvirne ideje izbrani za sodelovanje v novi oddaji Štartaj, Slovenija!. Oddajo predvajajo na POP TV, izdelki vseh 12 sodelujočih pa so že v prodaji na posebnih policah v megamarketih Interspar.

štartaj slovenija