Tinkara Filač o romantični ljubezni ali kaj sploh je partnerstvo

Tinkara Filač o romantični ljubezni ali kaj sploh je partnerstvo (foto: profimedia) profimedia
10. 3. 2015

Če si želimo zdravo in kakovostno partnerstvo, moramo izbrisati podobo odnosa, ki vsaj približno izgleda tako, kot smo gledali v kakšnem romantičnem filmu ali brali v ljubezenskem romanu. To je iluzija, ki nas preslepi in kaj hitro se znajdemo v situaciji, ko smo zmedeni in ne vemo več, kaj narediti, da bomo srečni v partnerstvu.

Ko smo bili majhni, smo poslušali pravljice o princih in princesah in kako sta živela srečno do konca svojih dni, kasneje so te pravljice nadomestili romani o velikih ljubeznih in romantični filmi. Kaj imajo skupnega Pepelka in Kraljevič, Heatchliff in Cathy iz Viharnega vrha ter Rose in Jack iz potapljajočega Titanika?

Skupni točki sta dve: prvič, so izmišljeni junaki in drugič, s pojmom »partnerstvo« zares nimajo nobene veze.

Dva, ki sta si všeč in se privlačita, še nista partnerja in še nimata odnosa. Strast ni tista, ki gradi odnos in ga ohranja dolgoročno. Odnos je potrebno zgraditi. Gradita pa ga oba – s spoznavanjem, razumevanjem in sprejemanjem drug drugega.

Partnerstvo sestavljajo lastnosti, kot so sodelovanje, medsebojno spoštovanje, trud, sklepanje kompromisov, vztrajnost, potrpežljivost, razumevanje, sočutje, nežnost, ljubezen, prijateljstvo, enakovrednost in resnicoljubnost. In to ne le prve tri mesece, ko se nam zdi, da kar lebdimo, temveč ves čas, vsak dan, vsak trenutek partnerstva.

  • Partnerstvo je čoln z dvema sedežema in dvema paroma vesel;
  • Partner je oseba, ki jo spoštuješ in ljubiš in ki spoštuje in ljubi tebe;
  • Partnerstvo je delo, ki je ob koncu dneva bogato nagrajeno z občutkom notranjega miru, zadovoljstva in notranje izpopolnjenosti;
  • Partnerstvo od posameznika zahteva, da ohranja sebe, hkrati pa se spreminja in prilagaja dinamiki razvoja odnosa;
  • Partnerstvo je pot, ne cilj.

Takšne vrste partnerstvo prinaša s seboj vse tiste občutke, ki jih prikazujejo romantični filmi in še mnogo mnogo več, le da je pot do njih druga – najprej moramo spoznati drug drugega (kdo si ti, kaj si želiš v življenju, kako si predstavljaš partnerstvo in ali je to usklajeno z menoj in z mojimi željami, predstavami), se veliko pogovarjati in si sproti razjasnjevati nejasnosti. Na tak način gradita dve zreli osebi kakovostno partnerstvo, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in ljubezni.

Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose, zdraviodnosi.blogspot.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri