Tinkara Filač z resnico o romantični ljubezni!

Tinkara Filač z resnico o romantični ljubezni! (foto: profimedia) profimedia
2. 3. 2015

Romantična ljubezen je vedno nekaj velikega, močnega in tragičnega. Živi v romanih, v realnem življenju je ni.

Romantična ljubezen živi le v romanih in filmih!

Danes pa je ogromno parov, kjer je eden od partnerjev nesrečen, ker njegova ljubezen s partnerjem ni takšna, kot jo opisujejo romani. Seveda ni, saj tudi ne more biti!

Podobno je s filmsko industrijo.

Že približno sto let gledamo najrazličnejše filme, katerih glavna tema je ljubezen. Verjamemo v iluzijo, da obstaja idealni partner, v katerega se bomo zaljubili in potem bomo srečni do konca svojih dni. Mnogi so skozi odraščanje in osebno rast »prerastli« vse te scenarije in si uspeli ustvariti odnos oz. partnerstvo v realnem življenju.

Nekaterim pa to (še) ni uspelo in hrepeneče čakajo na trenutek, ko bodo (kot v filmu) srečali svojo veliko ljubezen in takrat bodo srečni. Tako jim je bilo namreč obljubljeno s TV ekrana. Dva sta si všeč, po nekaj zmenkih se poljubita in preživita noč skupaj in sta par – kot bi gledali sebe v filmu. Ko po nekaj mesecih pristaneta na realnih tleh iz oči v oči z osebo, s katero sta skupaj (ne moremo reči v odnosu, ker ga v resnici sploh nimata), je katastrofa pred vrati, namreč kdo je ta, s katerim sem skupaj?!

Ker smo se zaljubili v ideal v svoji glavi, v podobo idealnega partnerja ne pa v osebo, ki stoji pred nami, je soočenje z realno situacijo lahko precej boleče – za nekatere tako zelo, da odidejo. Spet drugi so sposobni to realno lsiko »predelati« in sprejeti osebo – to pomeni, da jo začnejo na novo spoznavati in se truditi zgraditi odnos, ki ga v resnici prej ni bilo.

Če želimo imeti zdrav odnos in dolgotrajno partnerstvo, moramo prvič, prenehati s sanjarjenjem o tem, kako bomo nekoč tudi sami živeli tako kot v filmu in drugič, se zavedati, da je treba odnos zgraditi, da le-ta ne nastane kar sam od sebe. Dejstvo je, da nismo igralci v nekem romantičnem filmu, temveč smo živi in živimo v realnem življenju, kjer ni prostora za igro, še manj za najrazličnejše scenarije. Se nadaljuje...

Napisala Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose, zdraviodnosi.blogspot.com

Priporočamo