Pitje čaja vsaj trikrat na teden je povezano z daljšim in bolj zdravim življenjem, ugotavlja študija, objavljena v European Journal of Preventive Cardiology, reviji Evropskega kardiološkega združenja (ESC).
"Navadno uživanje čaja je povezano z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni in smrt zaradi vseh vzrokov," je povedal prvi avtor študije dr. Xinyan Wang s Kitajske akademije medicinskih znanosti iz Pekinga. "Ugodni učinki na zdravje so najmočnejši pri zelenem čaju in pri dolgotrajnih običajnih uživalcih čaja."
Analiza je vključevala 100.902 udeležencev projekta China-PAR2 brez zgodovine srčnega infarkta, možganske kapi ali raka. Udeleženci so bili razvrščeni v dve skupini:
- tisti, ki običajno pijejo čaj (trikrat ali večkrat na teden)
- in tisti, ki nikoli ne pijejo čaja ali vsaj ne pogosto (manj kot trikrat na teden).
Spremljali so jih v povprečju 7,3 leta.
Izkazalo se je, da je bilo običajno uživanje čaja povezano z več zdravimi leti življenja in daljšo pričakovano življenjsko dobo.
Analize so na primer ocenile, da bi 50-letni redni uživalci čaja zboleli za koronarno srčno boleznijo in možgansko kapjo 1,41 leta pozneje in živeli 1,26 leta dlje kot tisti, ki nikoli ali redko pijejo čaj.
V primerjavi s tistimi, ki nikoli ne pijejo čaja ali ga ne pijejo redno, so imeli uživalci čaja 20 % manjše tveganje za srčne bolezni in možgansko kap, 22 % manjše tveganje za smrtno srčno bolezen in možgansko kap ter 15 % manjše tveganje smrti zaradi kakršnega koli vzroka.