Titov vnuk razkril, kaj mu je dedek dejal pred smrtjo in kakšna je bila njegova zadnja želja, imamo tudi video!

Titov vnuk razkril, kaj mu je dedek dejal pred smrtjo in kakšna je bila njegova zadnja želja, imamo tudi video! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 5. 2022

Jutri bo minilo 42 let od smrti Josipa Broza Tita, predsednika nekdanje Jugoslavije. Številni se še vedno spomnijo nanj.

Josip Joška Broz je srbski politik in Titov vnuk. Pred nekaj leti je v pogovoru za Happy TV, ki si ga je mogoče ogledati na YouTubu razkril, kaj mu je pred smrtjo zaupal dedek. Joška je med drugim dejal, da je predsednika nekdanje skupne države Tita po eni operaciji vprašal, katera je njegova največja napaka.

Odgovoril mu je: "To, da sem pustil ustavo iz leta 1974. Deset dni je bila pri meni na mizi. Joška pravi, da je bila ta ustava začetek razpada Jugoslavije. Dodaja, da Tito ni hotel podpisati ustave. Na vprašanje glede tega, zakaj ni dal veta, pa je dejal: "Jaz kot demokrat si nisem želel dovoliti, da bi bil preglasovan v skupščini. Lahko bi vložil veto, napaka je, da ga nisem."

Joška je še spregovoril o odnosu Jovanke in Tita. Dejal je, da ga je Jovanka zelo ljubila, a da je ta ljubezen v nekem trenutku prešla v paranojo. Prav tako je zatrdil, da so bile govorice o tem, da je željna oblasti, laž. Kot neumnosti je označil zgodbe o tem, da njegov dedek pravzaprav ni pokopan v Hiši cvetja v Beogradu in da ni umrl 4. maja, temveč prej.

"Dedek je umrl 4. maja zjutraj. 3. maja zvečer so se mu začele premikati veke. Pozneje mi je zdravnik rekel, da so to bili zadnji trzljaji. Zjutraj sem prišel, ga poljubil, šel na letalo in se vrnil v Beograd. Zdaj pa mi nekdo govori, da sem poljubil mrtvega človeka. Naj mi ne govorijo neumnosti," je dejal Joška. Govoril je tudi o tem, da ga je Tito - preden je umrl - prosil, daj mu izpolni željo. "Na roko sem mu dal prstan. To je bil njegov prstan, prosil je zanj. Gre za prstan, ki ga je dobil za darilo od Stalina in je pokopan z njim." Povedal je še marsikaj, njegove besede pa je zabeležila kamera.