To je 7 razlogov, zakaj je pelin(kovec) dober za naše telo, tega si ne bi mislili!

To je 7 razlogov, zakaj je pelin(kovec) dober za naše telo, tega si ne bi mislili! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 10. 2022

Tu pa tam si ga je dobro malce privoščiti, a pozor: pri tem nikakor ne gre pretiravati!

Boleče menstruacije, astma, želodčne težave, ledvični kamni ... Za prvo pomoč bi si lahko privoščili sladki pelin. Če si tu pa tam radi privoščite kozarček pelinkovca (obogatenega z malce limone in kocko ledu), ste lahko gotovi, da pomagate tudi vašemu telesu.

Že naše babice so vedele, da pelinkovec pomaga omiliti bolečine v trebuhu. Čeprav je ta način konzumiranja zelo razširjen, je pelin mogoče dobiti v različnih variantah: v obliki čaja, sirupa, tinkture, vina ... V nadaljevanju boste izvedeli, zakaj vse je dober in v katerih primerih se mu je bolje izogniti.

1. Vzpodbuja menstruacijo

Zanimivo je, da je pelin dobil ime po grški boginji Artemidi  (Artemisia absynthium), za katero je veljalo prepričanje, da ženskam olajaša porod. Poleg tega, da pomaga pri blažitvi menstrualnih bolečin, ga lahko uporabljajo tudi ženske, ki nimajo redne menstruacije.

Ni pa priporočljiv za ženske, ki imajo močne menstruacije, saj vzpodbuja krvavenje. Tudi nosečnice naj se izogibaju pelinu, saj gre za znano abortivno sredstvo.

2. Pomaga pri želodčnih težavah

Grenak okus pelina pospešuje prebavo in "pohitri" metabolizem. Ko nas dajejo želodčne težave, si je najbolje pripraviti čaj iz pelina. Grenkoba te rastline ima zdravstvene dobrobiti, saj vzpodbudi delovanje črevesja.

3. V pomoč je pri hujšanju

Ker pospeši prebavo in delovanje črevesja, je pelin odličen dodatek za osebe, ki skušajo izgubiti nekaj kilogramov. Detoksikacija s čajem iz pelina pomaga pri odpravljanju debelosti in tudi pri sladkorni bolezni, saj čisti naš organizem.

4. Pomaga pri bolečinah in oteklinah

Če vas zagrabi bolečina v križu ali pa če čutite kronično bolečino v sklepih, bi vam morda pomagal obkladek s pelinom. Skuhajte čaj, vanj potopite gazo in jo položite na boleče mesto.

5. Proti črevesnim zajedalcem

Gre za eno najpogostejših uporab pelina - odstranjevanje črevesnih zajedalcev. Raziskave so pokazale, da je to eno od najboljših zdravil proti glistam in trakulji.

6. Proti neprijetnemu zadahu

Pelin je odličen za želodčne težave, ki so hkrati najpogostejši vzrok za neprijetni zadah. Pelinovo olje razredčite in ga nakapajte na zobno krtačko. Po nekaj umivanjih bi pelin že moral odstraniti neprijeten zadah. Prav tako je pelin odličen za odstranjevanje oblog na jeziku.

7. Pomaga pri vnetem grlu

Če vas boli grlo, bo pelin še kako v pomoč. Skuhajte si pelinov čaj in splahujte grlo z grgranjem. Ponovite nekajkrat dnevno in že boste začutili olajšanje.

Vir: Zadovoljna.hr

Pozor: Ministrstvo za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škodi zdravju!