To je daleč najbolj umazano sadje, ki bi se mu morali izogibati

29. 6. 2024
Deli
To je daleč najbolj umazano sadje, ki bi se mu morali izogibati (foto: Profimedia)
Profimedia

Sadje velja za najbolj zdrav del prehrane, pa vendar obstajajo nekatere vrste sadja, ki vsebujejo nadpovprečno velik ostankov pesticidov. Takšnemu sadju bi se zato morali izogibati ali pa ga vsaj skrbno obdelati pred uživanjem.

Eno izmed najbolj umazanih vrst sadja glede na ostanke pesticidov so jagode. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi morali biti previdni pri uživanju jagod in kako jih lahko varno vključite v svojo prehrano.

1. Visoka vsebnost pesticidov
Jagode pogosto vsebujejo visoko raven pesticidov, saj se uporabljajo številne kemikalije za zaščito pred škodljivci in boleznimi. Glede na poročila organizacij, ki spremljajo varnost hrane, kot je Environmental Working Group (EWG), so jagode pogosto na vrhu seznama sadja z največ ostanki pesticidov.

2. Občutljiva koža
Jagode imajo tanko in občutljivo kožo, ki jo je težko temeljito očistiti. Pesticidi lahko prodrejo skozi kožo in se zadržijo v sadežu, zato pranje z vodo morda ne bo dovolj za odstranitev vseh ostankov pesticidov.

3. Zdravstvena tveganja
Dolgotrajna izpostavljenost pesticidom je lahko povezana z različnimi zdravstvenimi tveganji, vključno z motnjami endokrinega sistema, neplodnostjo, težavami z jetri in drugimi resnimi zdravstvenimi težavami.

Čeprav so posamezni ostanki pesticidov v sadju običajno prisotni le v majhnih količinah, pa kumulativni učinek rednega uživanja kontaminiranega sadja predstavlja tveganje za zdravje.

Kako varno uživati jagode

  • Najboljši način za zmanjšanje izpostavljenosti pesticidom je izbira ekološko pridelanih jagod. Ekološki pridelki običajno ne uporabljajo sintetičnih pesticidov ali jih uporabljajo v minimalnih količinah.
  • Če ekološke jagode niso na voljo, jagode temeljito operite pod tekočo vodo. Uporabite lahko tudi raztopino vode in kisa (1 del kisa na 3 dele vode) za namakanje jagod nekaj minut, nato jih sperite z vodo.
  • Poskusite kupovati jagode od lokalnih pridelovalcev, za katere veste, da uporabljajo manj pesticidov ali imajo bolj naravne metode gojenja. Lokalni pridelki so običajno tudi bolj sveži in manj kontaminirani tekom transportom.

Preberite še: