To je hrana, po kateri ljudje hrepenijo 3 mesece pred diagnozo raka

4. 9. 2025
To je hrana, po kateri ljudje hrepenijo 3 mesece pred diagnozo raka (foto: profimedia)
profimedia

Nenavadne želje po hrani, kot so čokolada, pica ali celo cele limone, so pogosto značilne za nosečnost, vendar pa lahko podoben pojav napoveduje določene vrste raka, poročajo zdravniki.

Raziskave kažejo, da je želja po določeni hrani lahko povezana z nekaterimi vrstami raka, vključno z rakom dojk in jajčnikov. Tako kot želje in odpori v nosečnosti običajno izginejo po rojstvu otroka, tako tudi spremembe okusa, ki jih povzroči rak, izginejo po zdravljenju.

"Mnogi zdravniki so prepričani, da jim telo pošilja signale veliko pred samo diagnozo. Eden najbolj nepričakovanih je nenadna in skoraj obsesivna želja po določeni vrsti hrane. Dva do tri mesece pred diagnosticiranjem bolezni lahko oseba postane prav obsedena z živilom, ki ga prej sploh ni marala. To ni le 'Rad bi se posladkal', temveč telo kriči: 'Daj mi to takoj'"

Sladkarije, kisle kumarice, mlečni izdelki

V enem intervjuju je zdravnik dejal: "Pri bolnikih z gastrointestinalnimi tumorji se nekaj mesecev pred diagnozo pojavi močna želja po sladkarijah. Ljudje jedo sladoled na kilograme, čeprav jih sladice prej niso zanimale. Razlaga je jasna – rakave celice porabljajo glukozo hitreje kot zdrave celice, zato možgani začnejo programirati vedenje, da bi 'hranili' bolezen".

Znano, kakšno poletje je za nami. Kaj razkrivajo podatki?

Na tem mestu gre dodati, da nekateri drugi strokovnjaki poudarjajo, da so nadaljnje raziskave najprej nujno potrebne, in da je ideja, na primer, da se je treba izogibati sladkorju, da bi preprečili rast raka, neutemeljena. Ne obstaja namreč še dokaz, da je želja po sladkorju simptom raka, domnevna povezava med rakom in sladkorjem pa je dolga in zapletena.

O tem nenavadnem fenomenu je poročala tudi neka vplivnica, a ob tem omenjala povsem druge vrste živil.

Med drugim je v posnetku, ki si ga je na Instagramu ogledalo skoraj dva milijona ljudi, razkrila primer ženske, ki je kasneje izvedela, da ima raka na ledvicah, in je trdila, da lahko pije 'vodo od kislih kumaric naravnost iz kozarca in to s keksom'. Neka druga oseba spet pa naj bi postala obsedena z mlečnimi izdelki. Sorodniki so mislili, da gre le za 'prehodno fazo'.

Raziskovalci na sledi fenomenu

Tudi nekatere raziskave nakazujejo, da ne gre toliko za tip živil, kot dejanske spremembe v prehranjevalnih navadah, pa naj si bo to povečane ali povsem zmanjšane želje po hrani. 

Pred več kot 40 leti je dr. Tarstan Brvin z Onkološkega inštituta v Glasgowu poročal, da je eden od štirih njegovih bolnikov opisal, kako so mesece pred diagnozo na videz nepojasnjeno izgubili apetit za hrano ali pijačo, ki so jo prej imeli radi.

Za enega je čaj postal 'najodvratnejši', drugi je dejal, da sir 'po okusu spominja na žvečilni gumi', tretji pa je poročal, da so klobase postale 'gumijaste'. Vse to je izginilo, ko so začeli zdravljenje raka.

V pregledu študij iz leta 2022, v katerem so analizirali sedem študij na to temo, pa so italijanski raziskovalci med drugim opazili, da je 'želja po hrani lahko povezana z rakom dojk, limfomom, rakom jajčnikov in endometrijo'.

V članku v reviji International Journal of Environmental Research and Public Health so raziskovalci navedli, da bolniki kažejo večje želje po hrani na splošno in po določenih skupinah hrane, kot so hitra hrana, sladkarije, ogljikovi hidrati, škrobnata živila in maščobe.

Potrebne nadaljne raziskave

"Toplo priporočamo spremljanje prehranjevalnih navad pri bolnikih z rakom, tako ob prvem obisku kot tudi med kontrolami, da bi se pravočasno opazile morebitne spremembe v vedenju glede prehrane."

Kljub temu so poudarili, da je zaradi omejenega števila raziskav 'še vedno velik primanjkljaj v znanju'. "Boljše razumevanje prehranjevalnih navad bolnikov in preživelih po raku je izjemno pomembno za zagotavljanje ustrezne zdravstvene podpore," so dodali.