TO je največja napaka pri pranju zimskega plašča in bunde: Nikar je ne naredite, saj vas lahko na koncu res veliko stane

TO je največja napaka pri pranju zimskega plašča in bunde: Nikar je ne naredite, saj vas lahko na koncu res veliko stane (foto: Cleaning - LoveToKnow) Cleaning - LoveToKnow
10. 12. 2022

Številni se sprašujejo, ali lahko zimske bunde in plašče peremo v pralnem stroju. No, gre za občutljiva oblačila, zato je treba z njimi pri čiščenju ravnati zelo previdno, saj jih res nočemo uničiti.

Idealno je, da ko je še plašč ali jakna nova, pogledate etiketo, kjer so navedena navodila za pranje. Ni dovolj, da le pogledate, navodila si zabeležite. Kasneje bo etiketa zbledela, informacije o tkanini in čiščenju pa bodo pozabljene.

Jakne ali plašča ne dajte v pralni stroj – tudi ne na najnižjo temperaturo in na najbolj občutljiv program – če proizvajalec priporoča izključno profesionalno kemično čiščenje. Verjemite nam, ta napaka bi vas lahko stala drago – najpogosteje novega plašča ali jakne za zimo.

Če niste prepričani, kakšen je pravilen način za čiščenje zimskega plašča ali suknjiča, za katerega ste odšteli kar nekaj, raje namenite denar za kemično čiščenje. Če ste pa vseeno odločeni, da se pranja lotite sami, pa preberite te nasvete:

Kako oprati prešito bundo ali puhovko?

Prešite bunde ali puhovke so običajno varne za pranje v pralnem stroju. Ne natrpajte bobna – perite le eno bundo naenkrat.

Ko perete puhovko, v boben postavite silikonske ali teniške žogice – preprečile bodo, da se perje med pranjem nagnete v suknjiču.

Kako oprati suknjič ali plašč z umetnega krzna?

Plašče ali jopiče z umetnega krzna pogosto lahko perete v pralnem stroju. Če to drži tudi za vašega, obrnite plašč ali suknjič na notranjo stran in ga v pralni stroj postavite na 30-stopinjski volneni program. Uporabite blag detergent.

Ko se plašč ali jakna posuši (obvezno na prostem, nikar v sušilnem stroju), umetno krzno nežno skrtačite s krtačo iz naravnih vlaken (ali krtačo za hišne ljubljenčke).

Kako oprati usnjeno jakno ali plašč?

Za usnjena oblačila običajno priporočajo, da jih enkrat na leto nesete v kemično čistilnico. Kljub temu lahko nekatere nečistoče odstranite sami.

Mastna mesta na rokavih in ovratniku lahko obrišete z raztopino medicinskega alkohola in vode, kisa in vode ali limoninega soka ter vode, nato pa z raztopino glicerina, ki bo mehčala material. Usnjena oblačila ni priporočljivo potopiti v vodo, pišejo na hrvaškem portalu Dnevnik.hr.

Kako oprati volneni plašč, tvid in kašmir?

Na začetku in na koncu sezone je treba volnena, tvid in kašmirska oblačila odpeljati v kemično čistilo za profesionalno čiščenje – vsaj enkrat na leto, če ne že dvakrat.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ

Preberite več na Metropolitan.si