To je pogosta težava žensk: Med odnosom ne dosežete vrhunca? TUKAJ so razlogi za to (le preverite)

To je pogosta težava žensk: Med odnosom ne dosežete vrhunca? TUKAJ so razlogi za to (le preverite) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2022

Nezmožnost doseganja orgazma je najpogostejša težava v spolnosti pri ženskah.

Veliko žensk med spolnim odnosom nikoli ne doživi orgazma in razlog za to ni spolna hladnost ali frigidnost. Kateri so možni razlogi zakaj pride do tega?

Večino dneva presedite

Prekomerno sedenje lahko skrajša vaše medenične mišice. To lahko povzroči bolečine v medenici, kar je lahko eden izmed razlogov, da nimate orgazmov oziroma jih težje dosegate. Nekatere ženske lahko te težave opazijo po nekaj mesecih predolgega sedenja, medtem ko se pri drugih simptomi lahko pojavijo šele čez leta.

Da bi to preprečili, je da razbijete dolgotrajno rutin sedenja, potrebno  vstati vsake pol ure do eno uro ter se po možnosti tudi malce razgibati v bokih in hrbtu.  

Vedno nosite visoke pete

Raziskave so pokazale, da predolgo nošenje čevljev z visoko peto poškoduje in deformira medenico in mišice ter živce, ki povezujejo medenico in genitalije. Zaradi pogostega nošenja visokih pet mišice postanejo ne morejo prenašati »sporočil«, ki so nujna za dosego orgazma.

Vaš partner ne pozna vašega užitka

V nekaterih primerih doseganje orgazma problematično, kar partner ne ve točno kaj vam je všeč in kaj ne. Vsaka ženska je drugačna, zato je treba gibe in način užitka prilagajati. Zato je potrebno partnerju pojasniti in povedati kaj vam ustreza in kaj ne.

Med spolnim odnosom ste preveč tiho

Nekateri so med seksom glasnejši kot drugi, toda v splošnem velja, da pari, ki se prepustijo popolni izkušnji tudi z zvoki vred, imajo daljše in močnejše orgazme. Uporaba glasovnih zvokov namreč izboljša celotno čutno izkušnjo seksa.

Nekatera zdravila zmanjšajo doseganje orgazma

Krivci za zmanjšanje doseganja orgazma so tudi nekatera zdravila za krvni tlak, kontracepcijske tablete in antidepresivi. Če je stranski učinek zdravil zvišanje ravni prolaktina, ki je beljakovina, ki zmanjšuje libido, boste težje dosegli orgazem.   

Zadrževanje urina med spolnim odnosom

Če vas med spolnim odnosom tišči na stranišče, to gotovo ni dobra uvertura v orgazem. Neverjetno težko je doseči orgazem, ko je mehur poln. Mešanje užitka med seksom in poskusov zadrževanja urina je kombinacija, ki se bolje izogniti.

Premalo samozadovoljevanja

Tudi to kako pogosto masturbirate lahko močno vpliva na vaše možnosti za dosego orgazma. Strokovnjaki menijo, da lahko ženska zmožnost fantaziranja in uporabe domišljije pri samozadovoljevanju pomaga pri lažjem doseganju vrhunca. Če želite povečati možnosti za doseganje orgazma s partnerjem, je priporočljivo masturbirati vsaj trikrat na teden.

Preberite več na Aktivni.si