TO je razlog, da tvoja sveže oprana oblačila NE dišijo (napaka, ki jo verjetno počneš)

TO je razlog, da tvoja sveže oprana oblačila NE dišijo (napaka, ki jo verjetno počneš) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 6. 2021

Če si se morda sprševala, zakaj hudiča tvoja sveže oprana oblačila ne dišijo tako lepo kot si si zamislila, je tole 👇🏼 skoraj zagotovo razlog! 

Vsak izmed nas si želi, da bi naše perilo ostalo dlje časa sveže in dišeče. Pri tem se moraš zavedati, da prepogosto pranje perila lahko poškoduje tkanine in ni preveč prijazno okolju, zato bodi pri tem zmerna.

Poleg tega se verjetno strinjaš z mano, da je neprestano upadanje s kupi perila lahko zelo izčrpno. Ravno zaradi tega smo zate poiskali načine, s katerimi boš lahko oblačila ohranila dlje časa sveža in dišeča.

1. Ne prenatrpaj stroja

Ko se ti naberejo veliki kupi perila, verjetno narediš to, kar storijo mnogi – opereš nabito poln stroj. To je močno odsvetovano, saj se zaradi prenatrpanosti perilo ne opere dobro, pralni prašek ali detergent in mehčalec pa velikokrat ostaneta na oblačilih, kar lahko sproži neprijetne alergije in slabše dihanje tkanin, neprijeten vonj pa se lahko ohrani, česar si definitivno ne želiš.

Prav tako je pomembno, da perilo obesiš oziroma daš iz stroja takoj, ko se opere in ga ne puščaš v bobnu, saj se lahko v nasprotnem primeru tam naselijo bakterije.

2. Načelo manj je več

Ena izmed večjih napak, ki jih delamo zaradi želje po dišečem perilu, so večje količine pralnega praška ali detergenta in mehčalca, ki pa povzročijo obratni učinek – stroj pralnih sredstev tako ne bo dobro spral, saj bo v bobnu preveč pene in premalo vode, zato bodo detergenti ostali na oblačilih, vendar ne tako, kot bi si želela. Oblačila bodo na otip namreč neprijetno lepljiva in posledično ne bodo dihala tako, kot bi morala. Upoštevaj torej načelo manj je več, s katerim boš prihranila denar, podaljšala življenjsko dobo pralnega stroja in razbremenila perilo. Zapomni pa si tudi, da je najboljša uporaba naravnih in ekoloških izdelkov!

3. Zapri gumbe in zadrge

Pred pranjem obvezno zapri gumbe na vseh rjuhah, saj boš tako preprečila uhajanje manjših kosov perila v rjuho, ki je lahko zaradi tega slabše oprano. Prav tako se navadi zapirati gumbe in zadrge na oblačilih. Kar pa se tiče kavbojk, še vedno velja, da jih je najbolje oprati narobe obrnjene. Ne peri jih prepogosto, vendar jih namesto tega raje osveži tako, da jih obesiš ven na zrak. 

4. Odišavi omaro

Oblačila, ki dlje časa ležijo v omari, izgubijo prijeten svež vonj. To lahko do določene mere preprečiš s posušeno sivko, trdim milom in ostalimi dišavami, lahko pa poskusiš tudi s kozmetičnimi vatkami, ki jih enostavno poškropiš s svojim najljubšim parfumom in jih položiš v omaro. Ko se razdišijo, jih ponovno poškropi.

5. Čiščenje pralnega stroja

Ja, tudi pralni stroj občasno potrebuje temeljito čiščenje, saj se v njem nabira vodni kamen, razna umazanija in ostanki pralnih sredstev, ki lahko povzročijo, da so oblačila slabše oprana in nedišeča.

To lahko rešiš na enostaven način: v dozirni prostor pralnega stroja, kamor dodajaš mehčalec in pralni prašek, nalij dve skodelici alkoholnega kisa, če pa ga nimaš, lahko uporabiš limonin sok ali sodo bikarbono. Nato nastavi najdaljši program stroja in ga vključi, da se bo temeljito očistil. Najbolje bo, da to storiš enkrat mesečno.

6. Mehčalec nadomesti s kisom

Si vedela, da mehčalec sploh ni nujno potreben in ga lahko nadomestiš s kisom, ki je cenejši in bolj prijazen do narave? Tako ''ubiješ dve muhi na en mah'', saj boš stalno ohranjala čisto notranjost pralnega stroja in preprečila nalaganje vodnega kamna na cevi, hkrati pa bodo oprana oblačila še vedno dišala. Kis namreč popolnoma izgubi vonj in poudari vonj detergenta!

Fotografije: Profimedia

Vir: Cosmopolitan.si