TO je razlog, da vaša sveže oprana oblačila NE dišijo - zaradi napake, ki jo verjetno počnete

TO je razlog, da vaša sveže oprana oblačila NE dišijo - zaradi napake, ki jo verjetno počnete (foto: Profimedia) Profimedia
14. 8. 2022

Če ste se morda spraševali, zakaj vaša sveže oprana oblačila ne dišijo tako lepo, kot ste si zamislili, je tole spodaj skoraj zagotovo razlog.

Vsak izmed nas si želi, da bi naše perilo ostalo dlje časa sveže in dišeče. Pri tem se morate zavedati, da prepogosto pranje perila lahko poškoduje tkanine in ni preveč prijazno okolju, zato bodite pri tem zmerni.

1. Ne prenatrpajte stroja

Ko se vam naberejo veliki kupi perila, verjetno naredite to, kar storijo mnogi – operete nabito poln stroj. To je močno odsvetovano, saj se zaradi prenatrpanosti perilo ne opere dobro, pralni prašek ali detergent in mehčalec pa velikokrat ostaneta na oblačilih, kar lahko sproži neprijetne alergije in slabše dihanje tkanin, neprijeten vonj pa se lahko ohrani, česar si definitivno ne želite.

Prav tako je pomembno, da perilo obesite oziroma vzamete iz stroja takoj, ko se opere, in ga ne puščate v bobnu, saj se lahko v nasprotnem primeru tam naselijo bakterije.

2. Načelo manj je več

Ena izmed večjih napak, ki jih delamo zaradi želje po dišečem perilu, so večje količine pralnega praška ali detergenta in mehčalca, ki pa povzročijo obratni učinek – stroj pralnih sredstev tako ne bo dobro spral, saj bo v bobnu preveč pene in premalo vode, zato bodo detergenti ostali na oblačilih, vendar ne tako, kot bi si želeli. Oblačila bodo na otip namreč neprijetno lepljiva in posledično ne bodo dihala, kot bi morala. Upoštevajte torej načelo manj je več, s katerim boste prihranili denar, podaljšali življenjsko dobo pralnega stroja in razbremenili perilo. Zapomnite pa si tudi, da je najboljša uporaba naravnih in ekoloških izdelkov.

3. Zaprite gumbe in zadrge

Pred pranjem obvezno zaprite gumbe na vseh rjuhah, saj boste tako preprečili uhajanje manjših kosov perila v rjuho, ki je lahko zaradi tega slabše oprano. Prav tako se navadite zapirati gumbe in zadrge na oblačilih. Kar pa se tiče kavbojk, še vedno velja, da jih je najbolje oprati narobe obrnjene. Ne perite jih prepogosto, vendar jih namesto tega raje osvežite tako, da jih obesite ven na zrak.

4. Odišavite omaro

Oblačila, ki dlje časa ležijo v omari, izgubijo prijeten svež vonj. To lahko do določene mere preprečite s posušeno sivko, trdim milom in ostalimi dišavami, lahko pa poskusite tudi s kozmetičnimi vatkami, ki jih enostavno poškropite s svojim najljubšim parfumom in jih položite v omaro. Ko se razdišijo, jih ponovno poškropite.

5. Čiščenje pralnega stroja

Ja, tudi pralni stroj občasno potrebuje temeljito čiščenje, saj se v njem nabira vodni kamen, razna umazanija in ostanki pralnih sredstev, ki lahko povzročijo, da so oblačila slabše oprana in nedišeča.

To lahko rešite na enostaven način: v dozirni prostor pralnega stroja, kamor dodajate mehčalec in pralni prašek, nalijte dve skodelici alkoholnega kisa, če pa ga nimate, lahko uporabite limonin sok ali sodo bikarbono. Nato nastavite najdaljši program stroja in ga vključite, da se bo temeljito očistil. Najbolje bo, da to storite enkrat mesečno.

6. Mehčalec nadomestite s kisom

Ste vedeli, da mehčalec sploh ni nujno potreben in ga lahko nadomestite s kisom, ki je cenejši in bolj prijazen do narave? Tako ''ubijete dve muhi na en mah'', saj boste stalno ohranjali čisto notranjost pralnega stroja in preprečili nalaganje vodnega kamna na cevi, hkrati pa bodo oprana oblačila še vedno dišala. Kis namreč popolnoma izgubi vonj in poudari vonj detergenta.

Fotografije: Profimedia
Za več podobnih vsebin obiščite Cosmopolitan.si

Preberite več na Aktivni.si