TO je superživilo, ki bi ga na svoj jedilnik morale umestiti ženske po 50. letu: Za hujšanje in dobro počutje!

11. 12. 2022
Deli
TO je superživilo, ki bi ga na svoj jedilnik morale umestiti ženske po 50. letu: Za hujšanje in dobro počutje! (foto: Profimedia)
Profimedia

Pridobivanje telesne teže pri ženskah po 50. letu starosti je pogosto zaradi različnih razlogov, med drugim tudi zaradi hormonov. Menopavza je pogosto kriva za kopičenje kilogramov, saj upočasni presnovo žensk. Kako se lahko ženske srednjih let izognejo ali zmanjšajo pridobivanje telesne teže?

Izguba telesne teže je lahko že tako zahteven cilj, s starostjo pa je še težji. Stvari, kot so presnova, hormoni, vzorci spanja in prehranjevalne navade, se lahko z vsakim letom močno spremenijo, zato je še toliko težje slediti svojim zdravstvenim ciljem. 

Zaradi hormonskih pretresov, telesnih sprememb in manjših zdravstvenih težav, povezanih s starostjo, je včasih težko ostati v formi. Zaradi vseh teh razlogov je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da poskrbite zase z novimi življenjskimi navadami, ki bodo preprečile morebitne poškodbe. 

Upoštevanje uravnotežene prehrane je ključnega pomena v vseh starostnih obdobjih, vendar še toliko bolj, ko se staramo in se naše prehranske potrebe spreminjajo. Ste to, kar jeste, kajne? Za ženske po 50. letu starosti je uživanje prave hrane še pomembnejše, da bi se izognile zdravstvenim težavam in izgubile tiste nadležne odvečne kilograme.

Petdeseta leta so zaradi perimenopavze in menopavze čas velikih sprememb. To je obdobje v življenju ženske, ko pride do nihanja hormonov, kar lahko povzroči spremembe v presnovi in telesni teži. Vendar ne skrbite, oborožite se z živilom, ki vam lahko pomaga.

Ena od najbolj obravnavanih zdravih živil, ki pomagajo pri hujšanju, so gobe. To je tudi skrivno superživilo, ki ga večina posameznikov, ki želijo shujšati, doda v svojo rutinsko prehrano. Če ste se torej kdaj vprašali, ali so gobe dobre za hujšanje, ste pristali na pravem mestu.

Magično živilo za ženske po 50. letu

Vsakdo, ki se je poskušal držati diete, ve, da je eden najtežjih delov diete ta, da se po jedi ne počuti sitega ali zadovoljnega. Dieta je lahko zelo zdrava, vendar pri mnogih ljudeh občutek nezadovoljene lakote vodi do slabih odločitev. Nenadoma se lahko zgodi, da boste imeli poln želodec nezdrave hrane, ko se boste končno prepustili lakoti in dieto zavrgli. Pri tem vam lahko pomagajo gobe.

Gobe so pravo superživilo s številnimi koristmi za zdravje. Te užitne gobe, polne vitaminov, mineralov in antioksidantov, je dobro čim bolj vključiti v prehrano. Za zdaj se osredotočimo predvsem na to, kako lahko uživanje gob pripomore k izgubi telesne teže. Začeli bomo z osnovami. Gobe imajo izredno malo kalorij, vendar vsebujejo beljakovine, prehranske vlaknine in številne druge bistvene hranilne snovi. To pomeni, da lahko z gobami dobite veliko potrebnega, ne da bi se vam bilo treba podati v druge, manj zdrave kategorije živil.  

Nedavne študije so pokazale, da uživanje gob pomaga ljudem, da se dlje časa počutijo siti. Uživanje gob pomeni občutek sitosti, hkrati pa še vedno uživanje zdrave in nizkokalorične hrane. To je koristno za vse in lahko resnično olajša ljudi, ki želijo shujšati, vendar ne vedo, kako se spopasti z nenehnim občutkom lakote med dieto.

TUKAJ lahko preberete celotni članek

Preberite več na Elle.si

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec