To morate nujno storiti, preden začnete jesti jagode, če želite ohraniti svoje zdravje

11. 6. 2024
Deli
To morate nujno storiti, preden začnete jesti jagode, če želite ohraniti svoje zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Jagode še zdaleč niso tako zelo nedolžne, kot se morda zdijo.

Jagode so priljubljeno sadje, ki pa je pogosto izpostavljeno pesticidom. Preden jih uživate, je zelo pomembno, da jih temeljito umijete, da odstranite ostanke pesticidov in drugih nečistoč. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko učinkovito očistite jagode:

Voda in drgnjenje: Najpreprostejši način je, da jagode sperete pod hladno tekočo vodo in jih nežno zdrgnete s prsti. Ta metoda pomaga odstraniti površinske nečistoče.

Namakanje v slani vodi: Pripravite raztopino z enim litrom vode in eno žlico soli. Jagode namakajte v tej raztopini približno pet minut, nato jih sperite pod tekočo vodo. Sol pomaga odstraniti pesticide in morebitne insekte.

Kis in voda: Zmešajte beli kis in vodo, v razmerju 1:3 in jagode namakajte v tej raztopini približno pet minut. Po namakanju jih dobro sperite pod hladno vodo. Kis pomaga uničiti bakterije in odstraniti ostanke pesticidov​.

Soda bikarbona in voda: Zmešajte eno žlico sode bikarbone z litrom vode in jagode namakajte v tej raztopini približno 15 minut. Nato jih sperite pod hladno vodo. Soda bikarbona učinkovito odstranjuje pesticide s površine sadja​.

Pravilno čiščenje jagod pred uživanjem je ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Z uporabo katere koli od zgornjih metod lahko zmanjšate količino pesticidov in drugih nečistoč, ki bi lahko škodovale vašemu zdravju.

Preberite še: 

Princ William zdaj končno povedal, kakšno je pravo stanje Kate Middleton in mnogi so v skrbeh

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik