Neverjetno! To se zgodi, če zjutraj pijete kavo!

16. 5. 2023
Deli
Neverjetno! To se zgodi, če zjutraj pijete kavo! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj nikakor ne zdržite brez kave? Potej je dobro vedeti, kaj se v vašem telesu dogaja, če zjutraj spijete kavo.

Povečana budnost: Kofein, ki je glavna sestavina kave, deluje kot stimulans in spodbuja centralni živčni sistem. To lahko privede do povečane budnosti, zmanjšane zaspanosti in večje pozornosti. Vendar pa je treba upoštevati, da ima lahko uživanje prevelike količine kave tudi negativne učinke, kot so tesnoba, nespečnost, povečan srčni utrip, visok krvni tlak in prebavne motnje. Zato je pomembno, da se držimo priporočene količine uživanja kave, ki je približno 3 skodelice na dan.

Povečana energija: Kava lahko zagotovi kratkotrajno povečanje energije. Kofein spodbuja izločanje adrenalina, hormona, ki pospešuje srčni utrip in povečuje raven energije. Prav tako je pomembno omeniti, da lahko kava vpliva na posameznikovo spanje. Kofein, ki ga vsebuje kava, lahko zavira proizvodnjo hormona melatonina, ki ga telo proizvaja, ko se približuje nočni čas. Zato se je priporočljivo izogibati uživanju kave vsaj 4-6 ur pred spanjem, da se telo lahko pripravi na spanje.

Izboljšana koncentracija in fokus: Mnogi ljudje zjutraj pijejo kavo, da izboljšajo svojo sposobnost osredotočanja in koncentracije. Kofein lahko pomaga zmanjšati utrujenost in povečati budnost, kar omogoča boljše delovanje možganov. Kava ima tudi antioksidativne lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga zaščititi telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Prav tako lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu, ki so lahko povezana z različnimi boleznimi.

Povečana presnova: Kofein ima termogeni učinek, kar pomeni, da pospešuje presnovo. To lahko privede do nekoliko povečane porabe kalorij v telesu.

Diuretični učinek: Kava ima tudi diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja povečano uriniranje. To lahko vodi do začasne dehidracije, zato je pomembno, da se med pitjem kave poskrbi tudi za ustrezno hidracijo. 

Pomembno je vedeti, da se odziv na kavo lahko razlikuje med posamezniki. Nekateri ljudje so bolj občutljivi na kofein in lahko doživijo tudi neželene učinke, kot so tresenje, nemir ali težave s spanjem. Prav tako je treba upoštevati, da kava ni primerna za vsakogar, še posebej za tiste s posebnimi zdravstvenimi pogoji ali občutljivostjo na kofein.

Preberite še: Nataša Pirc Musar je pokazala svoj razkošen vrt, ki je mnogim vzel sapo

Vabimo vas, da si ogledate še spodnji podcast:

Alen Kobilica in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o starševstvu, o tem, kje 38-letni človek, ki je ravno oslepel, išče navdih in kako težko se je bilo soočiti z oslepitvijo. Oba sta triatlonca, zato je velik del pogovora tekel tudi o športu ter kako je z njim lažje premagovati ovire. Alen Kobilica pa je spregovoril tudi o tem, kje je dobil moč, da je ob padcih prebrodil krizo. Priznal je, da verjame, da bo nekoč spet videl.