Preverite, kaj se zgodi, ko se za 10 dni odpoveste kavi (če razmišljate o tem, vam bo to zagotovo prav prišlo)

Preverite, kaj se zgodi, ko se za 10 dni odpoveste kavi (če razmišljate o tem, vam bo to zagotovo prav prišlo) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 11. 2021

Kako škodljiva je kava? Vprašanje, ki deli mnenja. Jasnega odgovora ni, saj ima lahko kava tako pozitivne kot tudi negativne učinke. Poleg tega je toleranca na kofein pri pivcih kave različna. Toda kaj se zgodi, ko se odpoveste kavi?

Si predstavljate jutro brez kave?

Ali dan brez kave? Za marsikoga je to povsem nepredstavljivo. Veliko ljudi se ob napornem dnevu zanaša prav na kavo, ki poskrbi za nekaj dodatne energije.  

Vendar uživanje kave takoj po vstajanju morda le ni najbolj zdravo. Naše telo začne zjutraj sproščati kortizol – stresni hormon. Raven tega je pri zdravi osebi najvišja ravno v zgodnjih jutranjih urah in doseže vrh nekje okoli 7. ure. Kava kot poživilo je v tem primeru odveč.  

In ko kava postane bolj nuja kot užitek ... Potem pa se odločite, da se jih boste odpovedali?

Preverimo, kaj se lahko zgodi

1. Morda vas bodo pestili glavoboli

Poenostavljeno: struktura kofeina je podobna adenozinu. Adenozin je prenašalec v osrednjem živčevju, področju, ki je povezano z uravnavanjem stanja zavesti in budnosti. Kofein učinkuje na istih mestih in blokira adenozin ter nas ohranja budne.

Ko pa se kavi odpovemo, je lahko hudo, saj je raven adenozina nenadoma višja kot običajno. Kar lahko sproži glavobole.

Iz istega razloga boste tudi …

2. Močno utrujeni

Stranski učinek, ki skorajda ne preseneča. Razlog je enak kot pri prvi točki. Adenozin nenadoma ni več blokiran, krvne žile se razširijo in počutimo se izčrpano.

Dobra novica: sčasoma se število receptorjev uravna in spet boste bolj pozorni – brez dodatnega odmerka kofeina.

Namig: pri jutranjem prebujanju vam bo pomagala hladna prha ali kratek sprehod. Tudi ingver poživi – pripravite si čaj iz svežega ingverja.

3. Morda boste manj produktivni

Dnevna opravila, kot so pospravljanje, nakupovanje ipd. vam morda ne bodo povzročala težav – ker boste v gibanju. Ko pa se boste enkrat usedli in se posvetili bolj umskemu delu, boste opazili razliko v pozornosti in produktivnosti. Kofein v zmernih odmerkih namreč poveča pozornost.

4. Morda vas bo zgrabila velika želja po sladkem

Zaradi padca ravni energije, boste morda začeli posegati po energijsko bogati hrani. Po sladkem denimo. Morda bo trajalo le nekaj dni, a bo precej intenzivno.

Namig: založite se s sadjem in z zdravim prigrizki.

Preberite več na Aktivni.si

Značke: kava kofein