Čeprav se zdi kuhanje kave preprosto opravilo, večina ljudi naredi vsaj eno od teh napak.
Ne glede na to, kje v spektru priprave kave so vaše sposobnosti, verjetno obstaja nekaj korakov v procesu, ki puščajo prostor za izboljšave.
Tukaj so največje napake, ki jih delate med kuhanjem kave doma, in kako jih odpraviti, piše Real Simple.
Velikost zrn se ne ujema s stilom kuhanja
Različni načini kuhanja zahtevajo različne vrste mlete kave. To je zato, ker je stopnja ekstrakcije kavne usedline višja, če je bolj fino zmleta. Uporaba fino mletih zrn tudi podaljša čas, ki je potreben, da voda preide skozi kavno usedlino, kar podaljša čas, ko sta voda in usedlina v stiku.
Vse to se prevede v naslednje splošno pravilo: metode kuhanja s krajšimi kontaktnimi časi zahtevajo finejša zmleta kavna zrna; tiste z daljšim kontaktnim časom pa potrebujejo bolj grobo zmleta zrna.
Uporaba vode iz pipe
Zlahka pozabimo, da je kava približno 98 odstotkov sestavljena iz vode. Voda z optimalno kemijsko strukturo bo spremenila kakovost vaše kave, zato je uporaba filtrirane vode idealna.
Kuhate pri napačni temperaturi
Temperatura vode je izjemno pomembna. Med kuhanjem naj bo med 90° C in 95° C, če le imate možnost preveriti, ali je voda dovolj vroča.
Če teh možnosti nimate, lahko vodo pred kuhanjem enostavno zavrete in pustite stati približno 30 sekund.
Ne pretiravajte s kavo
Ljudje pogosto dodajo preveč kave, da bi imela močnejši okus, ob tem pa pozabljajo, da v kolikor jo uporabite preveč, tvegate kisle okuse.
Poleg tega, kljub temu, kaj mislite, več kave ne bo naredilo močnejše skodelice kave. Obstaja le določena količina kofeina, ki jo lahko izvlečete iz zrn, preden uničite okus zaradi kontaktnega časa, hitrosti ekstrakcije in razmerja med vodo in kavo.
Zlato pravilo je 2 žlici kave na 170 mililitrov.
- Preberite tudi: Vedeževanje iz kavne usedline: To so preprosti koraki, da boste v 15 min prebrali svojo prihodnost
Novo na Metroplay: Perica Jerković o družinskih trenutkih, delu komika in čisto prvem nastopu