So hranljive, zato jih je vedno priporočljivo imeti na dosegu roke med obroki in v primeru, da ste na dieti. Odlične so za vzdrževanje optimalne ravni energije v telesu in pozitivno vplivajo na zdravje srca.
Nekatere prednosti uživanja banan so:
- povečana raven energije,
- izboljšana mišična struktura,
- spodbuja prebavo in prebavni sistem,
- je vir antioksidantov, magnezija, vitamina C, vitamina B6 in folne kisline.
Če pa so banane pogosto na vašem krožniku, je dobro, da se seznanite s tveganji, ki jih prinaša prekomerno uživanje.
Ni vse za vse
Uživanje banan je lahko zelo tvegano za ljudi, ki trpijo za različnimi alergijami, pa tudi za ljudi z astmo in atopijskim dermatitisom. Alergija na hrano se pojavi, ko telo določena živila zazna kot grožnjo, kar povzroči srbečico in kožne spremembe.
Banane so bogate tudi z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, kar močno dvigne raven sladkorja v krvi, še posebej pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Za uravnavanje krvnega sladkorja je priporočljivo nadzorovati porcije in paziti, s katerimi živili kombinirate banane. Izbirajte tiste z visoko vsebnostjo beljakovin ali neškrobno zelenjavo.
Banane vsebujejo kalij, zato ljudem, ki imajo težave s povišanim kalijem, na primer ledvičnim bolnikom, svetujemo, da se temu sadju izogibajo.
Banane vsebujejo tudi oligofruktan, spojino, ki nikakor ni primerna za ljudi s sindromom razdražljivega črevesja, težavo, ki se kaže z bolečinami v trebuhu in napihnjenostjo, piše B92.
- Preberite tudi: Holesterola ne dobimo iz jajc, pečenke in slanine, ampak iz te hrane. "To uničuje jetra," trdi doktor
Novo na Metroplay: Perica Jerković o družinskih trenutkih, delu komika in čisto prvem nastopu