To sta 'najboljša' in 'najslabša' cesta v Sloveniji!

To sta 'najboljša' in  'najslabša' cesta  v Sloveniji! (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
Vir: Nova
31. 7. 2017

Na spletni strani www.avto-magazin.si so izpeljali akcijo Najboljša in najslabša cesta v Sloveniji, v kateri so obiskovalci spletne strani na interaktivnem zemljevidu označevali ceste v Sloveniji, za katere so menili, da si zaslužijo naziv 'najboljša' ali 'najslabša'. Ekipa Avto magazina se je po koncu akcije odpeljala na ogled dveh 'naj' slovenskih cest: takšne, po kateri se je resnično v užitek zapeljati, in takšne, ki bi jo bilo treba čim prej prenoviti.

V akciji iskanja najboljše in najslabše ceste v Sloveniji, ki je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav potekala na spletni strani www.avto-magazin.si, so obiskovalci označevali dobre in slabe ceste ter svoje objave opremljali s fotografijami, za kar so bili nekateri nagrajeni s kompleti prve pomoči. En izžrebani srečnež pa se bo za nagrado ves vikend vozil s prestižnim potniškim kombijem Mercedes-Benz razreda V – s takšnim, kot ga vidite na priloženih fotografijah.

Ekipa uredništva, na čelu z novinarjem Matevžem Hribarjem, je nato, opremljena z mobilno aplikacijo Zavarovalnice Triglav - Drajv, ki uporabnikom pomaga, da postanejo boljši vozniki, izmed več kot 50 označenih lokacij obiskala nekaj najzanimivejših in jih ocenjevala predvsem glede na kakovost podlage, upoštevala pa je tudi atraktivnost okolice in užitek v vožnji, ki ga cesta ponuja njenim uporabnikom. Razumeti je treba, da imamo ljudje zelo različne predstave o tem, kaj je dobra cesta. Za marsikoga je to kar avtocesta, ki v največji meri služi svojemu namenu, kar pomeni hiter in varen premik iz točke A v točko B. Drugi (predvsem motoristi in lastniki športnih avtomobilov) pa prisegajo na čim večje število ovinkov, medtem ko se tretji navdušujejo nad razgledi ob cesti.

Na koncu je ekipa razsodila, da naziv 'najboljša cesta' pripade atraktivni cesti med Ajdovščino in Predmejo (ki se lahko raztegne naprej proti Colu in Kalcem ali pa Črnemu Vrhu in Idriji), kot najslabšo pa so izbrali cesto med Polzelo in Velenjem, ki je na interaktivnem zemljevidu dobila kar štiri rdeče opozorilne klicaje. Po mnenju uredništva upravičeno.

Matevž Hribar