Toliko znaša PLAČA poklicnih gasilcev, naših junakov, ki so v minulih dneh reševali Kras

26. 7. 2022
Deli
Toliko znaša PLAČA poklicnih gasilcev, naših junakov, ki so v minulih dneh reševali Kras (foto: FB Gasilska enota Ribnica)
FB Gasilska enota Ribnica

Njihova požrtvovalnost je nesporna, cela Slovenija se jim je poklonila.

V minulih dneh smo z zaskrbljenostjo pogledovali proti Krasu, kjer so se prostovoljni in poklicni gasilci požrtvovalno borili s plameni.

Gasilci od nekdaj veljajo za junake Slovenije, v teh dneh pa se o tem govori še nekoliko več, saj smo Slovenci in Slovenke vsak dan spremljali njihov pogum, požrtvovalnost in borbenost.

Portal Primorske novice pa se je dokopal do podatka, koliko poklicni gasilci v resnici zaslužijo, in številka je vsaj tako nizka, kot ste verjetno pričakovali.

Čeprav imamo v Sloveniji kar 160.000 prostovoljnih gasilcev in gasilk, je le 1000 poklicnih gasilcev, ki so organizirani v 13 slovenskih občinah.

S požarom na Krasu so se borili prostovoljni gasilci, ki dan najprej preživijo v službi, popoldneve pa nato še na pogorišču.

Kot poročajo Primorske novice, so poklicni gasilci razporejeni v 24 plačilni razred, kar po podatkih spletne strani seja.si pomeni, da je njihova osnovna plača 1.085,43 evra.

Kot nas je v sporočilih opozorila bralka, so na javnem portalu o plačah zapisani ti podatki:

"Januarja 2022 je bilo v Sloveniji zaposlenih 708 poklicnih gasilcev (brez kandidatov za gasilca), od zaposlenih oseb noben zaposleni na delovnem mestu gasilec nima izhodiščnega 24 plačilnega razreda (izhodiščne razrede imajo kandidati za gasilca oz druga delovna mesta). Za delovna mesta gasilec in višje je razvidno, da je njihova bruto plača v mesecu januarju bila 1.332,83 EUR, kar je okvirno 29 plačilni razred," je še pojasnila.

"Iz portala je prav tako razvidno, da bruto plača 60% zaposlenih poklicnih gasilcev (425 oseb od 708 – v izračunu niso upoštevani kandidati za gasilce) presega povprečno letno bruto plačo za leto 2021 v Sloveniji (1.923.92 EUR)," je še dodala.

Kot je za medij Primorske novice povedal David Švarc iz sindikata gasilcev, mora imeti vsak poklicni gasilec od alarma pa do odhoda 1 minuto odzivnega časa, prostovoljni gasilci pa med 20 in 30 minutami, dodal pa je, da se prostovoljni gasilci lahko na poziv med delavnim časom odzovejo le v primeru, da jim delodajalci to dovolijo. 
 

NADALJEVANJE si preberite TUKAJ

 

Fotografije: Profimedia, FB Gasilska enota Ribnica, Arhiv AM

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu