Tomaž Fartek najboljši barman leta 2018

Tomaž Fartek najboljši barman leta 2018 (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
15. 3. 2018

V Rimskih Toplicah so pripravili 27. državno prvenstvo v mešanju barskih pijač in razglasili najboljšega barmana leta 2018. Na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Estoniji, bo potoval Tomaž Fartek, ki je z osvojitvijo naslova državnega prvaka ponovil lanski uspeh, je za STA povedal predsednik Društva barmanov Slovenije Aleš Ogrin.

Najboljši slovenski aperitivni koktajl sestavljajo gin, vermut, pomarančni liker in sok iz sveže stisnjene limone. Za okrasitev kozarca je Fartek uporabil pomarančno lupino in esenco eteričnega olja limete. "Po okusu suh koktajl lepe zelene barve," je zmagovalno pijačo opisal Ogrin.

Tomaž Fartek

V kategoriji aperitivnih koktajlov se je sicer pomerilo 12 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se dnevno srečujejo s pripravo tovrstnih pijač. Komisija je med njimi izbrala šest finalistov, med katerimi je naslov državnega prvaka pripadel Farteku, drugo mesto je prisodila Anžetu Šmitu iz Velenja, tretje pa Jožefu Farteku. Nagrado za strokovno delo je prejela Mira Hot iz Ljubljane.

Letošnji trendi mešanja barskih pijač v znamenju džina

Aperitivni koktajli so suhi ali polsuhi, nikakor pa ne smejo biti sladki, je pojasnil Ogrin. Veliko pozornosti člani komisije namenijo okrasitvi pijače. Pomembna je tudi zgodba o nastanku pijače, ki jo bo moral Fartek predstaviti na svetovnem prvenstvu. Letošnji trendi mešanja barskih pijač sicer temeljijo na džinu, letos poleti pa bo modni trend tudi vermuti. Državno prvenstvo so tudi tokrat povezali z občnim zborom Društva barmanov Slovenije, ki združuje 120 članov.