Tole so odlični nasveti, da vam bo pri pripravi mesa vse lažje.
Cenejši kosi mesa so lahko veliko trši in jih je težko žvečiti, vendar to ne pomeni, da se jim morate izogibati v kuhinji.
1. Dolga termična obdelava
Če želite trd kos mesa spremeniti v mehak in okusen zalogaj, ga podvrzite dolgotrajni termični obdelavi pri nižjih temperaturah. To je skrivnost tudi za dober golaž. Trdi kosi mesa za golaž se spremenijo v mehke zalogaje, ki se kar topijo v ustih, če jed kuhate na nizki temperaturi več ur.
2. Mariniranje mesa
Tanjše kose mesa zmehčajte v marinadi, ki temelji na viru kisline. Uporabite različne vrste kisa, citruse kot so limona, limeta in pomaranča, ali pa marinado na osnovi vina. Kisline v marinadah pomagajo razgraditi mišično tkivo in omogočijo, da je meso po kuhanju ali pečenju mehkejše.
3. Potolcite meso
Kuhinjsko kladivo za meso je odličen dodatek v vsaki kuhinji, saj omogoča zmehčanje mesa in izravnavo površine, kar omogoča enakomernejšo termično obdelavo. Želeni kos mesa položite med dve plasti plastične folije in ga nežno udarjajte, dokler ne dosežete želenih rezultatov. Če nimate kladiva za meso, lahko uporabite drug težji predmet, na primer ponev ali možnar.
4. Posolite meso
Meso lahko zmehčate tudi s soljo. Obilno nasolite kos mesa približno uro pred termično obdelavo, da lažje razgradite beljakovine. Pred pečenjem sperite odvečno sol in dobro posušite kos mesa, nato pa ga postavite na ponev, žar ali pekač.
5. Narežite meso na tanke rezine
Rezanje na tanke rezine lahko pomaga pri skrajšanju čvrstih mišičnih vlaken mesa in olajša vsak zalogaj. Pomembno je, da meso režemo prečno na smer mišičnih vlaken, saj tako dobimo sočnejši kos mesa. Meso lahko narežete pred ali po termični obdelavi, odvisno od jedi, ki jo pripravljate.