Trendi na področju zdravja, lepote in dobrega počutja: Spoznajte 5 največjih!

Trendi na področju zdravja, lepote in dobrega počutja: Spoznajte 5 največjih! (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
5. 3. 2023

To je 5 največjih trendov tega leta, ki bodo vplivali na našo blaginjo

Glede na to, da je pandemija vplivala na vse vidike naših življenj, so ljudje na dobro počutje začeli gledati z nove perspektive. V raziskavi iz leta 2020 je 80 odstotkov odraslih Američanov izjavilo, da nameravajo biti bolj pozorni na vključevanje in redno izvajanje zdravstvenih ritualov po pandemiji, prav nič drugače pa ni tudi drugje po svetu. Dejstvo, da se bolj zavedamo pomembnosti zdravja in dobrega počutja, se odraža tudi v vse večjem številu storitev, ki promovirajo prav to. Trendi, ki bodo letos še posebej opazni na tem področju, so naslednji:

Pozornost na recikliranju hrane

Od predelave beljakovin na žaru, da bi pripravili pastirsko pito, do shranjevanja stebel koriandra, ki bi jih večina zavrgla, do domače omake salsa verde in nenehno spreminjajočih se dnevnih juh – z gotovostjo lahko rečemo, da vse več kuharjev sledi trajnostnim spremembam, pri čemer zavržejo vse manj sestavin in s pomočjo kreativnosti poskušajo uporabiti tudi sicer vedno spregledane dele živil. Takšno filozofijo zelo enostavno posvojimo tudi v domači kuhinji in s tem poskrbimo za zdrave navade.

Rekreacija 24/7

Pandemija je številnim ljudem omogočila bolj prilagodljiv urnik in več časa, da se osredotočijo in dajo prednost samooskrbi. Z delom obsedena kultura je hitro usvojila pristop, ki je bolj usmerjen v dobro počutje. Tisti, ki še naprej opravljajo pisarniško delo od doma, lahko uporabljajo virtualni fitnes po lastni presoji, saj jim omogoča dostop do krajših, hitrejših in zasebnih odmerkov gibanja. Fitnes danes ne velja več za ležerno aktivnost, temveč za sprejeto in nujno normo.

Poudarek na duševnem zdravju

Povečana samooskrba in delo od doma sta bila največja stranska proizvoda, ki sta nastala zaradi pandemije. Toda na žalost se je razširjenost depresije in anksioznosti znatno povečala, saj 43 % ljudi doživlja več tesnobe in 45 % več depresije. A se je vsaj stigma glede iskanja pomoči zmanjšala in ljudje se zdaj bolj samozavestno soočajo z naraščajočimi duševnimi težavami. Danes so na voljo številni načini pomoči, med drugim se lahko odločimo tudi za terapijo prek spletnih ponudnikov, kot je na primer BetterHelp.

Poenostavljene rutine nege kože

Poenostavitev bo ime igre za lepoto po pandemiji. Kozmetični izdelki so v prvih nekaj mesecih karantene doživeli razmah, saj smo bili vsi doma, več časa smo se gledali v ogledalu, nosili pa manj ali nič ličil. V študiji iz leta 2022 so se nakupi ličil v primerjavi z letom 2019 zmanjšali za 19 %, kar je predstavljalo le 16 % svetovnega trga, medtem ko je prodaja izdelkov za nego kože skokovito narasla – zdaj predstavlja 42 % svetovnega trga, ki naj bi do leta 2025 ustvaril 177 milijard dolarjev samo Združenih državah. Potrošniki se čedalje bolj zanimajo za trajnost in dva velika premika, ki ju je mogoče opaziti v številnih podjetjih, sta na področju lepotne embalaže, ki jo je mogoče ponovno napolniti, in prazne embalaže.

Potovanje za dobro počutje

Potem ko so pritisnili pavzo na potovalne obveznosti, so številni obljubili, da se bodo odpravili na odprave, ki temeljijo na dobrem počutju, da bi obnovili svoje duševno, duhovno in fizično dobro počutje. Pandemija ni le povzročila obsežne spremembe paradigme v turizmu, ki temelji na wellnessu, ampak so se ljudje pojavili z novim pogledom, ki je bolj osredotočen na dejansko boljše počutje. Pričakujemo lahko povečano ponudbo potovanj, ki temeljijo na popolnih oddihih v divjini, z naravnimi rituali, v ospredju bodo meditacijski in jogijski oddihi, poglobljena potovanja, ki raziskujejo spiritualne prakse, in wellness turizem.

  • Morda bi vas še zanimalo: "Danes je več prehranskih mitov, kakor pa resnic" (več o tem boste izvedeli v spodnjem posnetku)

Nova Story že v prodaji

Story