Trenerka nogometa Nina Čebin: Prav predsodek, da nogomet ni za punce, dekleta še bolj motivira, da se dokažejo!

Trenerka nogometa Nina Čebin: Prav predsodek, da nogomet ni za punce, dekleta še bolj motivira, da se dokažejo! (foto: NK Krim) NK Krim
3. 7. 2017

Prvo srečanje z Nino pusti na človeku vtis, da je mlada nogometna trenerka polna energije, idej in zanosa. Brez dvoma je takoj jasno, da svoje poslanstvo in delo zelo dobro obvlada. Ne nazadnje ima diplomo Fakultete za šport v Ljubljani in nadaljuje z magistrskim študijem.

Njeni prvi koraki so se zgodili v majhnem kraju Kisovec, kjer je začetek ženskega nogometa vezan prav na njeno vztrajanje in prošnje, da bi imeli klub.

Ko je dobila pogoj, da na trening pripelje vsaj 17 deklet, da bodo resno začeli z ženskim nogometom, jih je pripeljala 31. Kot igralki ni bilo dovolj, da le trenira, ampak je hitro zakoračila v trenerske vode, pridobila C licenco in že v času študija začela s trenersko kariero. Danes skrbi za dekleta U-15 in u-17 v ŽNK Krim (ženski nogometni klub), ter kot trener deluje v reprezentanci Slovenije U-15. Trenerske izkušnje je nabirala tudi v Nemčiji pri TSG Hoffenheim. Hkrati je zadolžena za proces treninga deklet, ki so združena v nogometnem razredu za dekleta v Gimnaziji Šiška in ŠCPET (šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacijo) v Ljubljani.

Zastavili smo ji nekaj vprašanj, na katera nam je odgovorila takole ...

Kakšen je slovenski ženski nogomet in njegova perspektiva po vaši oceni?

V Sloveniji vidim veliko perspektive in možnosti za razvoj ženskega nogometa. Mlada dekleta so sedaj deležna sodobnega procesa treninga.

Pomemben pospešek daje razvoju ženskega nogometa strategija UEFA in NZS, ki omogočata šolanja s podporo tako pri trenerkah kot pri sodnicah. V Sloveniji je nastala dobra baza(ki se nenehno širi), ki bo podlaga za prihajajoče mlade igralke. To je brez dvoma pravilna strategija, ki nas mlada dekleta motivira in daje veliko upanja za razvoj ženskega nogometa.

Bi pa morda kazalo razmisliti, da mora vsaka nogometna ekipa v prvi (morda tudi drugi)ligi, imeti v klubu vsaj eno žensko ekipo v tekmovalnem sistemu katerekoli kategorije. To bi nedvomno prispevalo k prepoznavnosti ženskega nogometa in dvigu kvalitete. In tudi fantje bi se od deklet marsikaj naučili. Tudi v manjših moških klubskih sredinah, kjer primanjkuje fantov bi s pomočjo deklet oz. mešanega nogometa prijavili dodatno starostno kategorijo, saj se na takšen način poveča vpis v klube.

Kako bi opisala nogometašice? Kako se odzivajo na vsakdanje obveznosti?

Dekleta in ženske se soočajo z mnogimi stereotipi, ki so verjetno tipični tudi drugod po Evropi. Ravno predsodek, »kaj bo delala ženska v nogometu«, dekleta v mnogih primerih motivira, da se nenehno dokazujejo. Znajo se postaviti zase in pridobijo samozavest ter zaupanje vase. (Naučijo se soočati tako s porazi, kot zmagami) Imajo zelo dobro samopodobo in že ogled treninga v slabih pogojih(dež, blato), vam da jasno sliko, da se razvijajo v samozavestne mlade ljudi, morda tudi bolj odporne na težavne situacije, na katere družba v prihodnje lahko računa.

Katere lastnosti posebej izstopajo ali jih v treningu kot trenerka posebej gojite?

Kot trenerka spodbujam ekipni duh, podporo drug drugemu in medsebojno zaupanje in spoštovanje , prijateljstvo, spoštovanje pravil in komunikacijo. S pravim trenerjem je razvoj zagotovljen. Zanimive so moje izkušnje, da so dekleta izjemno dojemljiva in učljiva , v mnogih primerih v isti (v starostni kategoriji od 9-13let) starosti še bolj kot fantje.

Proces treninga, učenja in tekmovalnega sistema je skupaj z usklajevanjem s šolskimi in/ali študijskimi obvezami/delom zahteven? Kako dekleta to obvladujejo in kakšno sporočilo bi lahko naredili iz tega?

Pri dekletih, ki so vključena v nogomet opažam izjemne sposobnosti usklajevanja šolskih obvez ter treninga in tekem. So odgovorna in razvijajo pozitivne vrednote.

Zavedajo se, da je proces treninga pomemben del razvoja vsake igralke nogometa ne le po športni plati, ampak je pomembno tudi dozorevanje kot človeka. Lahko rečem, da v nogometni oddelek za dekleta na Gimnazijo šiško in ŠCPET), ni mogoče več priti s tako lahkoto, kot takrat (pred tremi leti- šolskem letu 2014/2015), ko smo s pomočjo Nogometne zveze Slovenije s tem projektom pričeli. Preteklo dobro delo in načrtovanje daje dobre rezultate, dekleta se odzivajo izjemno zrelo, odgovorno in vidijo da je za dober rezultat potrebno dobro uigrano moštvo- teamsko delo.

S sistematičnim delov v nogometnemu oddelku in razvoju klubskih sredin, se rezultati že kažejo, še posebej pri mladih reprezentancah, ki so se uvrstile v elitni krog in premagale kar nekaj močnih nasprotnic : Avstrija, Anglija, Švica ...

Sodelovanje staršev je pomemben element pri podpori mladih deklet?

Pomemben del odigrajo starši, ki razumejo, da po tednih sistematičnega treninga, prihaja tekmovalno obdobje in da si dekleta bolj želijo igrati nogomet , kot »oditi na morje« .

Da starši razumejo, da je to otrokova obveznost, kot bo obveznost, čez leta hoditi v službo. V primeru, da otrok želi iti na trening ali tekmo, naj otroka ne odvračajo od tega. Moje izkušnje so, da se veliko zelo mladih deklet same odločajo za trening nogometa, kar me je v začetku presenetilo, posebej, če primerjam druge športe. Veliko deklet, ki se odloči igrat nogomet si to tudi resno želi in po navadi pri nogometu tudi ostanejo. Še vedno ni samoumevno, da dekleta igrajo nogomet, a se opazijo velike pozitivne spremembe.

Kako menite, se ta znanja in veščine pridobljene skozi proces treninga in igre lahko odrazijo ali pridejo prav dekletom v kasnejšem življenju in/ali poklicni karieri?

Po vsaki tekmi, ki jo izgubijo, se morajo »pobrati« To je nedoumno povezano z motivacijo, samozavestjo in sposobnostjo pozitivne komunikacije in zrelostjo. Tako hitro spoznajo, da se je po »padcu« potrebno kar najhitreje angažirati in stremeti k novim ciljem. Ob zmagi se morajo naučiti ostati na realnih tleh.

Kar me kot trenerko veseli in posebej pazim, je, da v procesu treninga poudarjamo tudi obveznosti in odgovornost. Naučijo se delati v ekipi, samozavestnega nastopa in odlične razporeditve nalog znotraj delovnega dne. Nedvomno se naučijo veščin, ki jih kot družba še kako potrebujemo. Vidim, da se dekleta, ki igrajo nogomet, odlično znajdejo v družbi, imajo nadpovprečne delovne navade in visoko stopnjo zaupanja vase.