Tretji dobrodelni Skazin tek Otrok otroku

Tretji dobrodelni Skazin tek Otrok otroku (foto: www.otrokotroku.si) www.otrokotroku.si
Vir: Lady
17. 9. 2018

Dobrodelni tek Otrok otroku je manifestacija prijateljstva, iskrene srčnosti ter razumevanja stisk in potreb, ki se razkrivajo v naši družbi že med najmlajšimi. Velenjsko podjetje Skaza tek organizira že tretjič.

V dosedanjih dveh so zbrali in podarili že 12.300 evrov, lani za plavalno skupino otrok z Downovim sindromom Delfinčki 7.200 evrov, predlanskim pa Medobčinski zvezi prijateljev mladine 5.100 evrov. Letos zbrana sredstva bodo namenjena Društvu rejnic celjske regije za letovanje rejniških otrok. Teh je v celjski regiji okoli 150, marsikateri med njimi pa še nikoli ni bil na morju. V rejniških družinah so otroci, ki pridejo tja iz različnih vzrokov – zaradi zanemarjanja, alkohola, drog, nasilja v njihovih matičnih družinah – in so različno stari, od dojenčkov do študentov. Rejniška družina je precej podobna matični družini. Otrok namesto vzgojiteljev, ki so v zavodih v službi, dobi starše, morebiti tudi brate in sestre in takoj se mu poveča socialna mreža. Z otroki se v družini ukvarjajo vsi člani družine in jih navajajo na družinsko življenje, jim dajejo varnost, toplino, razumevanje, sprejetost in ljubezen.

In komu je namenjen letošnji tek, ki bo v Velenju? Zdaj že tradicionalni, tretji dobrodelni tek Otrok otroku je darilo, ki ga otroci podarjajo drugim otrokom, saj gredo letos zbrana sredstva tistim najmlajšim, ki živijo v stiskah ali odrinjeni na rob, pa kljub vsemu v varnem in ljubečem zavetju rejniških družin. Pomoč je namreč namenjena za njihovo letovanje, prejemnik donacije pa je Društvo rejnic celjske regije, ki skrbijo, kot smo že zapisali, za okoli 150 otrok, ki so se v domačih družinah znašli v nemogočih razmerah. Več o društvu rejnic najdete na njihovi spletni strani www.drustvo-rejnic.si.

Tek je namenjen otrokom do vključno 14. leta starosti, otroci pa si lahko sami izberejo dolžino proge: 400, 750 ali 2.000 metrov. Lahko tečejo v paru ali sami, novost letošnjega tega bo tek staršev z otroškimi vozički. Startnina za tek znaša pet evrov, zbrana sredstva pa bodo v podjetju Skaza podvojili. Vsem tekačem bo za pretečeno progo namenjena medalja, priznanje za srčnost, prijateljstvo in razumevanje družbenih dogajanj, ki se jim tako pridružujejo tudi otroci sami. Več o teku, njegovih ambasadorjih, glasbenih gostih in še in še pa lahko preberete na spletni strani www.otrokotroku.si.

Dogodek, ki bo v soboto, 22. septembra, je družinskega značaja in bo trajal od 9. do 12. ure. V času tekov bodo otroci in družine deležni različnih animacij, zabave, pesmi in iger, zato organizatorji iz podjetja Skaza vabijo vse slovenske otroke in njihove starše, da se dogodka udeležijo v čim večjem številu ter tako prispevajo k čim večjemu zbranemu znesku, ki ga bodo v podjetju Skaza podvojili.

Besedilo: A. M. // Fotografiji: www.otrokotroku.si