Trije tradicionalni (in naravni) načini barvanja velikonočnih pirhov

Trije tradicionalni (in naravni) načini barvanja velikonočnih pirhov (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 3. 2019 | Promocijsko sporočilo

Približuje se velika noč, čas, ki simbolizira upanje in vero v življenje. Za marsikoga sta velika noč in okraševanje s pirhi del tradicije, del naše kulturne dediščine.

Tokrat se bomo posvetili barvanju velikonočnih pirhov, ki je lahko pravi ustvarjalni izziv. In ko raziskujemo, kako okrasiti velikonočne pirhe, naletimo na obilo različnih možnosti.

Verjetno se največ posameznikov še vedno odloča za barve v zavojčkih, ki jih lahko dobimo v vseh bolje založenih trgovinah. Z različnimi nalepkami ali barvami pa lahko nato dodatno okrasimo in poživimo velikonočne pirhe.

Pa vendar se lahko odločimo tudi za barvanje na povsem naraven način, kot to počne tudi evropska poslanka Romana Tomc. Naravno barvanje jajc je zabavno, enostavno in hkrati okolju prijazno. Poglejmo nekaj primerov:

Barvanje s čebulo

Za ta način boste potrebovali majhne liste rastlin, na primer regrata, peteršilja, detelje, ki jih za nekaj minut namočite v mrzlo vodo, da se napnejo. Nato jih osušite in premažite z jajčnim beljakom ter prilepite na jajčno lupino. Jajca ovijte s kosom gaze ali najlonske nogavice in jih na obeh straneh zavežite. V lonec nato dajte od 1 do 2 pesti posušene čebulne lupine. Na čebulno lupino položite jajca, jih prelijte z vodo in skuhajte. Pirhe s penovko poberite iz lonca in jim odstranite prevleke.

Barvanje s kamilicami

Za ta način boste potrebovali 20 gramov posušenih kamilic, ki jih kuhajte v ¾ litra vode približno 20 minut. V ohlajen prevretek nato za približno 30 minut položite trdo kuhana in s hladno vodo oplaknjena jajca. Za še boljši učinek jih lahko v prevretku tudi kuhate, in sicer od 10 do 15 minut.

Barvanje z rdečo peso

Za ta način boste potrebovali približno 250 mililitrov soka rdeče pese in ¾ litra vode, ki ju skupaj zavrite. V ohlajen prevretek nato za približno 30 minut položite trdo kuhana in s hladno vodo oplaknjena jajca. Za še boljši učinek jih lahko v prevretku tudi kuhate, in sicer od 10 do 15 minut.

In kako velikonočne pirhe barva naša evropska poslanka?

Evropska poslanka Romana Tomc prisega na zdravju in okolju prijazno barvanje in okraševanje velikonočnih pirhov. Sama jih namreč skuha v čebulnem olupku, včasih same, včasih skupaj z listi. Po njenih besedah ta postopek nikoli ne zataji. Njen letošnji navdih pa bo, pravi, slovenski teran, ki pirhom ne da le lepe barve, ampak tudi edinstven lesk.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri