Opa, to je trik natakarjev, ki ga je razkrila gostja - tako je lahko kosilo precej dražje, zato - pozor!

16. 1. 2025
Deli

Mnogi ljudje se pogosto odpravijo v restavracije v času kosila ali malice, in jasno je, da gostinci hočejo čim večji dobiček.

No, moramo biti pošteni: številni gostinci svoje delo opravljajo predano in gost jim je vedno na prvem mestu. Zato so pozorni na to, da se tisti, ki pridejo k njim, počutijo kar se da prijetno - in da dobijo obrok za pošteno (in normalno) ceno. A v časih, v katerih živimo, smo precej bolj pozorni na malenkosti, saj smo se že naučili, da prav te včasih pomenijo - tudi finančno - razliko.

Preberite še: V pleskavici je našel nekaj, kar je zagotovo nevarno, izkušnja kupca je sprožila val ogorčenja

To je spoznala beograjčanka Sanja, ki je že pred časom za srbske medije delila svoje ugotovitve glede obedovanja v restavracijah, ki jih obiskuje. Za srbski Blic je razkrila, da je dva meseca spremljala nekaj restavracij v Beogradu in takrat je opazila eno novo navado (morda bi bilo bolj pravilno trik), ki jo uporabljajo gostinci. Kruh so začeli računati kot porcijo hrane.

Zaradi svojega zdravstvenega stanja je 35-letna Sanja na posebnem načinu prehranjevanja. Običajno v restavracijah naroči brezmesno juho ali enolončnico, a ob tem pogreša kakšen kos kruha. Izkazalo se je, da večina restavracij kruha več ne postreže na tak način.

restavracija.jpg

Par v restavraciji

Profimedia

Pravi, da se le redko zgodi, da gost dobi navaden kruh, to je treba naročiti kot poseben dodatek oziroma lahko bi rekli celo prilogo. Poleg tega se ji je ob naročilu kruha pogosto zgodilo, da je dobila kakšno bolj posebno vrsto - lepinjo, koruzne kolačke, pa tudi bruskete, ki so včasih polnjene. No, tovrstna priloga seveda ima svojo ceno.

"Nimam težave s plačilom kompletnega kosila, imam pa težavo s tem, da mi prinesejo porcijo začinjenega kruha, ki stane okrog pet evrov. V tem primeru bi lahko naročila samo to," je bila odločna Sanja. Hja, lahko bi rekli, da smo tudi pri nas bili marsikje vajeni, da je pri kosilu kruh zastonj, a zdaj pogosto več ni tako. Seveda ga v nekaterih restavracijah samoumevno postrežejo ob jedi in morda minimalno zaračunajo, ponekod pa je to res poseben dodatek ... V Sanjinem primeru bi bilo lepo, če bi jo osebje na to vnaprej opozorilo, kajne?

Novo na Metroplay: Alenka Husič o najlepših spominih, vzgoji hčerk in pestrem preteklem letu