Nekateri dno pečice vedno prekrijejo s papirjem za peko - ko boste izvedeli zakaj, boste to počeli tudi vi!

23. 10. 2024
Deli
Moški pred pečico (foto: Profimedia)
Profimedia

Gre za zelo uporaben in praktičen trik, ki ga poznajo profesionalci.

Tega zagotovo številni še ne vedo, a resnično drži. Prekrivanje dna pečice s papirjem za peko je morda nekaj, kar zveni nenavadno, a pravzaprav gre za trik, ki ga uporabljajo profesionalni kuharji. Za to početje pa imajo še kako dober razlog!

Če ste navdušeni nad kuhanjem in želite, da bi bile vaše jedi podobne tistim iz odličnih restavracij, poleg ljubezni in veščine potrebujete še majhne trike, ki naredijo bistveno razliko. Eden od teh je odstranitev rešetk in prekrivanje dna pečice s paprirjem za peko, ko v njej pečete kakšno jed. Pečico je treba zelo segreti, na kar 250 stopinj. Pred tem pa je treba preveriti, ali ima vaša pečica ventilacijske odprtine na dnu - v tem primeru tak način pečenja ne bo mogoč.

Preberite še: Oooo, kakšna nostalgija! Tako kuhinjo je imel vsak dom v bivši Jugoslaviji, zdaj pa njen retro videz ponovno navdušuje!

Če boste hrano pekli na dnu pečice, boste s tem omogočili intenzivnejši in bolj enakomeren prenos toplote. Na dnu pečice toplota cirkulira boljše in hrana se peče bolj enakomerno in hitreje, kar je kot nalašč za jedi, kot so pice, kruh ali pečena perutnina. Tako bo koža še bolj hrustljava, perutninsko meso pa popolno.

Kam postaviti termostat, da bodo računi nižji?

Papir za pečenje ima še eno pomembno prednost. Vašo pečico ščiti pred maščobo, sokovi in ostanki hrane. Ta preprost trik vsekakor olajša čiščenje in prepreči neprijetne vonjave, ki lahko ostanejo, ko se maščoba zapeče na dnu. Prav tako preprečuje direkten kontakt hrane s kovinskimi deli pečice.

Ko odstranite rešetko in pečete na dnu, je hrana bližje izviru toplote, kar pomeni, da se bo hitreje karamelizirala in bo imela bolj bogat okus. To je še posebej koristno pri pečenju zelenjave, mesa ali testa - skratka za vse, kar zahteva hrustljavo skorjico in mehko sredico. Profesionalni kuharji s tem trikom dosežejo zlato zapečeno skorjico, ki jo je težko dobiti s pečenjem na srednji rešetki.

Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji