Krompir je živilo, ki si ga marsikdo privošči najmanj enkrat tedensko.
Iz njega lahko naredimo številne okusne jedi - ga spečemo, pražimo, ocvremo, ali pa naredimo okusen pire, ki je odlična priloga k raznim omakam in mesnim jedem. Tudi kuharski začetniki se lahko mirno lotijo priprave pire krompirja, saj je to nadvse preprosto. Z eno sestavino pa bo še posebej okusen. Gre za smetano za kuhanje, ki doda žlahtni okus, pire pa postane še bolj kremast.
Sestavine:
- 1,5 kg krompirja
- 8 žlic masla
- 4 žlice smetane za kuhanje
- 1 skodelica mleka
- Sol in poper po okusu
Priprava:
1. Krompir olupite in narežite na enako velike kose, ter jih stresite v lonec s hladno osoljeno vodo. Vse skupaj zavrite na močnem ognju, nato pa temperaturo zmanjšajte in krompir kuhajte približno 10 do 15 minut. Kuhan je takrat, ko ga z lahkoto prebodete z vilico.
2. V ločenem loncu pri zmernem ognju stopite maslo, nato pa dodajte še mleko in smetano ter mešanico rahlo segrejte (ne zavrite).
3. Krompir odcedite in ga stresite v mlečno mešanico. Krompir nato pretlačite z mečkalnikom, nato pa vse skupaj zmešajte, da dobite enakomerno, kremasto zmes. Po potrebi primešajte še nekaj soli in popra. Krompir postrezite še topel.
Dobro je vedeti (koristni nasveti)
- krompir vedno dajte kuhat v hladni vodi, ki jo dobro osolite;
- uprabiti je treba krompir, ki je primeren za kuhanje;
- pred kuhanjem ga narežite na čim bolj enakomerne kose, tako se bo tudi enakomerno skuhal;
- stopnjo kuhanosti preverjajte z vilico, ne pa z nožem;
- pazite, da ga ne prekuhate;
- če se vam zdi, da je premalo kremast, lahko dodate še malce smetane ali mleka.