Trik za popoln pire krompir, s pomočjo te sestavine bo še bolj rahel in puhast, nihče se mu ne bo mogel upreti!

30. 10. 2024
Deli
Trik za popoln pire krompir, s pomočjo te sestavine bo še bolj rahel in puhast, nihče se mu ne bo mogel upreti! (foto: Profimedia)
Profimedia

Krompir je živilo, ki si ga marsikdo privošči najmanj enkrat tedensko.

Iz njega lahko naredimo številne okusne jedi - ga spečemo, pražimo, ocvremo, ali pa naredimo okusen pire, ki je odlična priloga k raznim omakam in mesnim jedem. Tudi kuharski začetniki se lahko mirno lotijo priprave pire krompirja, saj je to nadvse preprosto. Z eno sestavino pa bo še posebej okusen. Gre za smetano za kuhanje, ki doda žlahtni okus, pire pa postane še bolj kremast.

Sestavine:

  • 1,5 kg krompirja
  • 8 žlic masla
  • 4 žlice smetane za kuhanje
  • 1 skodelica mleka
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

1. Krompir olupite in narežite na enako velike kose, ter jih stresite v lonec s hladno osoljeno vodo. Vse skupaj zavrite na močnem ognju, nato pa temperaturo zmanjšajte in krompir kuhajte približno 10 do 15 minut. Kuhan je takrat, ko ga z lahkoto prebodete z vilico.

2. V ločenem loncu pri zmernem ognju stopite maslo, nato pa dodajte še mleko in smetano ter mešanico rahlo segrejte (ne zavrite).

3. Krompir odcedite in ga stresite v mlečno mešanico. Krompir nato pretlačite z mečkalnikom, nato pa vse skupaj zmešajte, da dobite enakomerno, kremasto zmes. Po potrebi primešajte še nekaj soli in popra. Krompir postrezite še topel.

Dobro je vedeti (koristni nasveti)

  • krompir vedno dajte kuhat v hladni vodi, ki jo dobro osolite;
  • uprabiti je treba krompir, ki je primeren za kuhanje;
  • pred kuhanjem ga narežite na čim bolj enakomerne kose, tako se bo tudi enakomerno skuhal;
  • stopnjo kuhanosti preverjajte z vilico, ne pa z nožem;
  • pazite, da ga ne prekuhate;
  • če se vam zdi, da je premalo kremast, lahko dodate še malce smetane ali mleka.

Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice