Triki za pripravo vrhunskega pire krompirja: Tako se bo kar topil v ustih!

15. 1. 2020
Deli
Triki za pripravo vrhunskega pire krompirja: Tako se bo kar topil v ustih! (foto: Profimedia)
Profimedia

Marsikje velja pire krompir za eno od osnovnih prilog, še posebej v zimskem času. Pri njegovi pripravi pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih se bo dobesedno topil v ustih.

Priljubljeni angleški kuharski mojster Marcus Wareing je še "požlahtnil" to klasično jed in sklenil, da bo delil svoja dognanja.

Trdi, da je pravilno kuhanje krompirja bistvena stvar pri pripravi pireja. Treba je tudi zelo paziti, da so vsi kosi narezanega krompirja enake velikosti. Če niso, se bodo manjši koščki prekuhali, večji pa se ne bodo dovolj skuhati.

Marsikdo pomisli, da je res vseeno, saj se na koncu vse stisne v pire. A to ne drži - prekuhani kosi krompirja nase vežejo več vode, zato je na koncu pire zgolj voden.

Ko je krompir skuhan, se ne lotite takoj mečkanja. Najbolje je, da ga odcedite in pet minut pustite, da počiva. Šele nato ga zmečkajte.

S pomočjo preprostega trika bo pire imel boljšo aromo in kremno teksturo. Vedite, da je krompir kot spužva, saj vpija tekočino, v kateri se kuha. Voda pa mu ne daje arome, zato ga je najbolje skuhati v mešanici vode in mleka. Tako bo prevzel del arome in bo zelo kremast. Pri kuhanju lahko dodate malce jedilnega škroba.

Če pa želite še bolj intenziven okus, lahko naredite sledeče:

  • na malce olja dodobra prepražite na drobno nasekljano čebulo.
  • Ko je čebula prepražena, zalijte s kislo smetano, solijte in poprajte.
  • Smetana in čebula naj še malce zavreta. Ugasnite plin in z mešanico "začinite" nezmečkan krompir.

Tekstura bo kremna, pire pa nadvse okusen. Dober tek!

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk