Trump bi na meji z Mehiko postavil zid s sončnimi celicami in tako pokril stroške gradnje! In to je njegova ideja!

Trump bi na meji z Mehiko postavil zid s sončnimi celicami in tako pokril stroške gradnje! In to je njegova ideja! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
22. 6. 2017

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo svojim podpornikom predstavil novo idejo za zid, ki ga namerava postaviti na meji z Mehiko. Zid bodo po njegovih besedah prekrili s sončnimi celicami, s čimer želijo pokriti stroške gradnje.

"Da, zgradili bomo zid," je povedal množici v mestu Cedar Rapids v zvezni državi Iowa. "Ustaviti moramo pritok drog," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Povedal vam bom idejo, ki je ni še nihče slišal," je še dejal. "Južna meja. Veliko sonca, veliko vročine. Razmišljamo o gradnji solarnega zidu. Tako bo ustvarjal energijo in plačeval samega sebe," je poudaril.

"Tako bo Mehika plačevala precej manj. In to je dobro. Ni res?" je vprašal ameriški predsednik, ki je obljubljal, da bo Mehiko prisilil v plačilo zidu. Ameriška južna soseda temu ostro nasprotuje.

"Pomislite, višji bo več bo vreden," je bil navdušen Trump. "Precej dobra zamisel, kajne? Moja ideja!" je še izpostavil.

Ameriška administracija je pred meseci izdala poziv za predloge gradnje. Eden od predlogov je vključeval tudi namestitev panelov s sončnimi celicami. Vlada ima sicer glede precej drage Trumpove predvolilne obljube še veliko dela.

Poleg tega je ameriški kongres pod pritiskom demokratov zavrnil financiranje zidu. Strinjali so se, da bodo iz proračunskih sredstev plačali zgolj vzdrževanje obstoječih delov ograje na meji. Pravi boj za financiranje je sicer pričakovati oktobra, ko se bodo začela pogajanja o proračunu za prihodnje leto.