Trump bo dovolil objavo dela dokumentov o atentatu na Kennedyja

Trump bo dovolil objavo dela dokumentov o atentatu na Kennedyja (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
21. 10. 2017

Ameriški predsednik Donald Trump je danes preko družbenega omrežja Twitter sporočil, da bo dovolil objavo okoli 1100 tajnih dokumentov o atentatu na nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963, poročajo tuje tiskovne agencije.

Atentat na enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov še vedno ostaja na vrhu seznama nerazrešenih skrivnosti v zgodovini človeštva. John F. Kennedy je pod streli padel 22. novembra 1963 v Dallasu, ustrelil pa naj bi ga Lee Harvey Oswald. Tega je še pred sojenjem eliminiral Jack Ruby, primer pa je sprožil številne teorije zarote.

Večino dokumentov, povezanih z atentatom, so že objavili, a še vedno jih nekaj tisoč ostaja zaprtih za javnost.

Dokumente naj bi za javnost odprli do 26. oktobra v skladu z zakonom iz leta 1992. Po tem zakonu, sprejetem po velikem pritisku javnosti, je treba dokumente objaviti čez 25 let, razen če takratni predsednik presodi, da bi to lahko škodovalo obrambi, obveščevalni službi ali mednarodnim odnosom in da bi bila ta škoda tako velika, da je pomembnejša od interesa javnosti.

Mediji so sprva poročali, da ne bodo objavljeni vsi dokumenti, a kaže, da se je Trump odločil drugače. "Razen če ne dobim kakih drugačnih informacij, bom kot predsednik dovolil objavo dolgo blokiranih in zaupnih dokumentov o JFK," je tvitnil sedanji predsednik ZDA.