Trump išče vzornika v Andrewu Jacksonu

Trump išče vzornika v Andrewu Jacksonu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
16. 3. 2017

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo obiskal domačijo, muzej in grob 7. predsednika ZDA Andrewa Jacksona v Nashvillu v državi Tennessee in izjavil, da sta si zelo podobna.

Jackson je bil junak vojne proti Veliki Britaniji leta 1812, kot predsednik pa odgovoren za smrt več tisoč Indijancev, zaradi česar ga več ne bo na bankovcu za 20 dolarjev.

Trump je Jacksona obiskal na 250. obletnico rojstva in primerjal njegovo zmago na predsedniških volitvah leta 1828 proti Johnu Quincyju Adamsu s svojo lani proti demokratki Hillary Clinton.

"Že med revolucijo se je soočil z arogantno elito. Vam je to kaj znano? Oh Andrew, dobro vem kako si se počutil," je dejal Trump in spomnil, da si tudi sam tako kot Jackson prizadeva odpraviti korupcijo, izboljšati skrb za veterane in uvesti carine na uvoz. Oba naj bi bila zaščitnika pozabljenih delavcev.

Jackson je bil lastnik sužnjev in neusmiljen pri etničnem čiščenju ozemlja na vzhodu ZDA Indijancev, ki jih je z vojsko pregnal na divji zahod.

Na tej poti jih je umrlo najmanj 4000. S tistimi, ki niso hoteli zapustiti domov, pa so na hitro opravili.

Jackson je dolga leta krasil podobo bankovca za 20 dolarjev, vendar pa se je finančno ministrstvo lani odločilo, da bo na novih bankovcih namesto njega Harriet Tubman. Podobo lastnika sužnjev bo nadomestila podoba ženske, ki je sužnjem pomagala pobegniti na varno.

Andrew Jackson