Tudi pozimi moramo ščititi kožo pred poškodbami sončnih žarkov

Tudi pozimi moramo ščititi kožo pred poškodbami sončnih žarkov (foto: Profimedia) Profimedia
14. 11. 2021

Strokovnjaki se strinjajo, da je nujno treba zaščititi kožo pred posledicami škodljivih učinkov sonca, zato se praktično vsi poleti založimo s kremami pred odhodom na morje.

Ampak - je res treba kožo ščititi tudi jeseni in pozimi, ko sonce ni tako močno in torej manj nevarno? Odgovor smo poiskali pri Nini Glamuzina Krajnc, strokovnjakinji za nego kože in ustanoviteljici kozmetike Aikon in Aikon akademije.

Nina Glamuzina Krajnc

"Koža je plašč našega telesa. Zgrajena je iz proteinov in lipidov. Sevanje sonca proteine in lipide oksidira in s tem nastajajo poškodbe na naši koži. Zato je priporočljivo, da vsakodnevno ščitimo svojo kožo pred oksidacijskimi poškodbami. To je pomembno tako za zdravje kože, kot tudi za mladosten videz. Pa vendarle sonce ni samo slabo. Pozitivne učinke ima na srčno-žilni sistem, pod njegovim vplivom se sintetizira vitamin D, ki je ključen za delovanje našega imunskega sistem ter nenazadnje je od njega odvisno tudi naše pozitivno razpoloženje. Vendar je za pozitivne učinke dovolj že nekaj minutna izpostavitev (do 10 min). A varna daljša izpostavitev in sončenje ne obstaja! To pomeni, da niti pozimi ne smemo ven brez zaščite.

Za vsakodnevno nego kože, ko smo v službi in hitimo po opravkih ter nismo dlje časa izpostavljeni sevanju sonca zadostuje uporaba negovalnih izdelkov z dodano zaščito SPF 15 – 30, odvisno od fototipa in stanja kože," pravi Nina Glamuzina Krajnc.

Ninina kozmetika Aikon je pred kratkim lansirala izdelek za dnveno nego Homeostasis Compex SPF 25, ki je plod eno in pol letnega razvoja aikonove strokovne ekipe. "Na izdelek smo zelo ponosni, saj je prvi na slovenskem trgu, ki ustreza znanstvenim smernicam idealnega zaščitnega izdelka in eden redkih v svetovnem merilu. Je nealergen in nekomedogen, vsebuje nealergene UV filtre ter dodatno ščiti v UVA, HEV in IRA spektru sevanja, kjer nastajajo alergije in hiperpigmentacije, saj je pri vsakodnevnih opravilih koža izpostavljena ravno tem delom svetlobe. Vsebuje kar dva širokospektralna UV filtra in je prava bombica super antioksidantov, ki nevtralizirajo širok nabor koži škodljivih prostih radikalov. »Cherry on the top« kompleksa predstavljajo DNA repairing encimi, encimi, ki zaznajo in odpravijo že nastale poškodbe od sevanja sonca na celičnem nivoju. Homeostasis kompleks ščiti na primarni ravni z UV filtri, na sekundarni ravni z HEV, IRA filtri in širokospektralnimi antioksidanti ter vsebuje podaljšano zaščito z delovanjem DNA repairing encimov. Zasnovan je trajnostno z eko-certificiranimi sestavinami in UV fitri, ki ne obremenjujejo okolja."