Tudi vi obožujete toast? Takšne so mogoče zdravstvene posledice!

8. 5. 2025
Tudi vi obožujete toast? Takšne so mogoče zdravstvene posledice! (foto: Profimedia)
Profimedia

Toast najpogosteje popečemo, ker mnogim bolj ustreza, če je malce hrustljav in topel. 

Lepo hrustljav in zlato rumen – tako naj bi izgledala dobra rezina toasta. Ali je toast sploh zdravo popeči? In ali je lahko v določenih primerih celo škodljivo? Preden rezina kruha pristane na krožniku, jo večina ljudi vstavi v toaster. Kdor je kdaj poskušal namazati hladno maslo na nepopečen beli kruh, ve – to ni najbolj enostavno. Vendar pa pogosto slišimo, da naj bi bil toast nezdrav ali celo strupen. Je to res?

Ali je zdravju prijazno, da toast popečemo?

Toast najpogosteje popečemo, ker mnogim bolj ustreza, če je malce hrustljav in topel. Splošno velja, da je kruh lažje prebavljiv, če je predhodno fermentiral. Tudi sam postopek toastiranja izboljša prebavljivost, saj želodec porabi manj energije. Zato naj bi ljudje z občutljivo prebavo ali prebavnimi težavami raje posegali po popečenem kruhu. Zaradi toplotne obdelave se kruh izsuši, zato ima na 100 gramov popečen kruh nekoliko več kalorij. A ta učinek je zanemarljiv in ne vpliva niti na strogo dieto.

Kako nezdrav je toast?

Pogosto se omenja, da je toast lahko rakotvoren. To je deloma res. V vseh živilih, ki vsebujejo ogljikove hidrate, lahko med peko nastane akrilamid – to ne velja le za kruh, ampak tudi za pečene penice (marshmallowe) in žar meso, še posebej, če je hrana zažgana do črne barve. Pri živalih so velike količine akrilamida dokazano povzročale genske mutacije in raka, zato obstaja možnost, da ima podobne učinke tudi pri ljudeh.

Zaradi varnosti naj se kruh popeče le do zlato rumene barve. Rezine, ki so pretemne ali črne, je priporočljivo zavreči ali odstraniti zažgane dele.

Ali je torej priporočljivo toast popeči?

Na splošno gledano je toastirani kruh malce lažje prebavljiv. Če želite lahek zajtrk, ima toastiranje smisel. Pomembno pa je, da toastirate le do rahlo zapečene zlato barve – s tem se izognete nastanku škodljivih snovi, kot je akrilamid. Če del kruha potemni ali se zažge, ga lahko preprosto odrežete ali ostrgate. Kljub temu toast vsebuje malo hranilnih snovi, zato ni najboljša izbira za vsakodnevni zajtrk. V tem primeru je boljša izbira polnozrnati kruh.