Tudi vi že celo življenje napačno pijete vodo? Piti jo morate po malih požirkih in tukaj je razlog zakaj

13. 6. 2023
Deli
Tudi vi že celo življenje napačno pijete vodo? Piti jo morate po malih požirkih in tukaj je razlog zakaj (foto: Profimedia)
Profimedia

Pitje vode na pravilen način je ključno za ohranjanje dobrega zdravja in hidracijo telesa

Čeprav se morda zdi preprosto, način pitja vode lahko vpliva tudi na njeno učinkovitost pri hidraciji telesa. Priporočeno je pitje vode počasi in v majhnih požirkih. Tukaj je razlog, zakaj je ta metoda koristna in blagodejna za naše telo:

  • Izboljšana hidracija: Ko vodo pijemo počasi in v majhnih požirkih, ima naše telo boljšo sposobnost absorbiranja vode. To postopno pitje pomaga optimizirati hidracijo tako, da celice in tkiva dobijo potrebno količino vode. Hitro pitje velikih količin vode lahko povzroči, da voda prehitro prehaja skozi telo, kar zmanjša hidracijo.
  • Boljša prebava: Počasno pitje vode pomaga pri dobri prebavi. Ko pijete majhne požirke, se voda meša s slino, ki vsebuje prebavne encime. Ta razgradnja vodotopnih hranil, ki se začne  v ustih, olajša prebavo in absorpcijo v prebavnem traktu.
  • Zmanjšano tveganje za prekomerno hidracijo: Počasno pitje vode lahko pomaga preprečiti prekomerno hidracijo, stanje, pri katerem se v kratkem času zaužije preveč vode. Prekomerna hidracija lahko poruši elektrolitsko ravnovesje telesa in povzroči hiponatremijo, potencialno nevarno stanje. S počasnim pitjem vode lahko bolje ocenite potrebe telesa po hidraciji in se izognete pretiranemu vnosu vode.
  • Povečana sitost: Počasno pitje vode omogoča možganom več časa, da zaznajo občutek, ko telo ni več žejno. To je lahko še posebej koristno, če poskušate uravnavati telesno težo ali nadzorovati velikost porcij med obroki. S počasnimi požirki boste z manj vode dosegli občutek zadovoljstva, kar lahko pomaga pri uravnavanju apetita.
  • Zavedno hidriranje: Počasno pitje vode spodbuja zavedanje in zavestno pozornost na potrebe telesa. Omogoča vam, da ste bolj v tukaj in zdaj in se usmerite v to, kaj vam telo sporoča in kdaj si želi novih tekočin. S zavednim pitjem lahko razvijete bolj zdrav odnos do vode in bolje razumete, kdaj vaše telo potrebuje hidracijo.

Tradicionalna kitajska medicina pa svetuje tudi to, da bi morali piti toplo vodo, saj je ta veliko bolj blagodejna za telo in se z njo telo tudi veliko bolje hidrira in doživlja manjše šoke.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.