Tujci bodo za pohode po Novi Zelandiji od oktobra odšteli dvakrat več kot domači prebivalci

Tujci bodo za pohode po Novi Zelandiji od oktobra odšteli dvakrat več kot domači prebivalci (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
2. 6. 2018

V sklopu tako imenovanih velikih pohodov bodo morali tujci za nočitve ob poti plačati dvojno ceno. Ukrep je odgovor na čedalje večje število turistov, veljal pa bo od oktobra do aprila. Potem bodo preverili učinke in se odločili za nadaljnje korake, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo Zelandijo s 4,5 milijona prebivalci je lani obiskalo 3,8 tujih turistov, do leta 2024 pa naj bi se številka dvignila na 5,1 milijona. V primerjavi z letom 2017 je to 37 odstotkov več. Na novozelandskem ministrstvu za ohranjanje dediščine so se zato odločili za ukrepanje. V zimskim mesecih bodo za tujce podvojili cene nočitev vzdolž štirih najbolj priljubljenih pohodniških poti. Pristojna ministrica Eugenie Sage je povedala, da bodo dodaten priliv denarja porabili za vzdrževanje poti in lažji nadzor gneče. Tujce naj bi z ukrepom hkrati preusmerili na manj oblegane trase z nespremenjenimi cenami nočitev.

Trenutni delež tujih pohodnikov na devetih poteh, ki jih vzdržuje ministrstvo, je 60-odstoten. Pohod je načeloma brezplačen, plačljive pa so nočitve v kočah in kampih ob poti. V sezoni 2015/16 je poti, ki se vijejo mimo ikoničnih plaž, skozi pragozdove in prek gorskih terenov, prehodilo 120.000 ljudi.

Časnik New Zealand Herald je na spletnih straneh zapisal, da bo sedemmesečna preizkusna doba veljala od oktobra do aprila in naj bi postregla z natančnimi učinki cenovnega prilagajanja kot orodja za upravljanje s turističnimi tokovi. »Zraven gre še za vzpostavljanje pravičnega cenovnega sistema za Novozelandce,« je dodala ministrica.

Vzdrževanje pohodniških poti velikih pohodov vsako leto presežejo prihodke, ki se zlijejo od pristojbin za nočitve za 3,8 milijona novozelandskih dolarjev (2,3 milijona evrov). Dvig cen naj bi navrgel dodatnih 2,9 milijona dolarjev, s cenami pa naj ne bi občutno vplivali na število pohodnikov.

Za Novozelandce so 18 let bo nočnina še naprej brezplačna.

Priporočamo