Je praktična, obstojna in vsestranska: odlično se poda v solate, sendviče ali omake za testenine.
Tuna slovi kot prehranska zvezda – polna je beljakovin, omega-3 maščobnih kislin in številnih koristnih hranil, zato se pogosto znajde na seznamih »zdrave hrane«, ki jo priporočajo nutricionisti, trenerji in zdravniki. Je praktična, obstojna in vsestranska: odlično se poda v solate, sendviče ali omake za testenine.
A kot vsaka dobra zgodba ima tudi ta manj znano plat, o kateri se redkeje govori. V zadnjih letih je tuna iz konzerve postala stalnica v kuhinji. Lahko je del zajtrka, kosila ali večerje in je dober vir beljakovin ter določenih vitaminov in mineralov. Ker jo pogosto dojemamo kot zdravo izbiro, to še ne pomeni, da je vsaka konzerva enako neproblematična. Tudi »zdrava hrana« lahko skriva pasti, še posebej, če ne posvečamo pozornosti deklaraciji in sestavinam, ki jih dejansko zaužijemo.
Tuna spada med ribe, ki po prehranski verigi kopičijo živo srebro, predvsem v obliki metil-živega srebra – najbolj strupene oblike tega kovinskega elementa, ki se veže na beljakovine v ribjem tkivu. Gre za počasno, dolgotrajno kopičenje: simptomi se ne pojavijo čez noč, temveč po daljšem obdobju pretiranega uživanja. Pri kronični izpostavljenosti se lahko pojavijo slabša koncentracija, utrujenost in spremembe razpoloženja, v hujših primerih pa tudi nevrološke težave in okvare živčnega sistema.
Kako izbirati pametneje?
Najboljša izbira je »light tuna« (skipjack), ker praviloma vsebuje nižje ravni živega srebra kot večje vrste, kot je albakor. Bodite pozorni tudi na dodatke: številne konzerve vsebujejo olje ali veliko soli, zato, če pazite na težo ali krvni tlak, izberite tuno v vodi z oznako znižane vsebnosti natrija. (Izbira tune v sončničnem olju lahko negativno vpliva na zdravje, posebej če imate povišan holesterol ali druge srčno-žilne težave.) Če izberete tuno v olju, naj bo raje v oljčnem olju, ki ugodno vpliva na srčno-žilno zdravje zaradi vsebnosti enkrat nenasičenih maščobnih kislin. Tuna iz konzerve je odlična za hiter obrok, vendar je ni priporočljivo jesti vsak dan.
Kaj piše na etiketi?
Dobro je preveriti deklaracijo – nekatere znamke navajajo, da testirajo ravni živega srebra in zagotavljajo, da so pod varnimi mejami, ki jih predpisuje FDA.
Želite hitro izvedeti, kje je bila ulovljena tuna v konzervi, ki jo držite v roki? Poglejte embalažo: na zadnji strani mora biti ribolovno območje označeno po mednarodni klasifikaciji (FAO + ustrezna številka). Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 in 87 kažejo na območja Tihega oceana, kjer obstaja tveganje za radioaktivnost – tuna je bila ulovljena v delih Tihega oceana, kjer obstaja nevarnost sevanja.
Nutricionisti priporočajo, da lahko zdrava odrasla oseba tuno iz konzerve uživa tri- do štirikrat na teden.
Preberite še: Sveče: Ko boste to prebrali, jih ne boste več želeli imeti doma