V piceriji doživel pravi šok, ko je prišel račun za pico, na njem pa takšen dodaten strošek

21. 9. 2025
V piceriji doživel pravi šok, ko je prišel račun za pico, na njem pa takšen dodaten strošek (foto: Profimedia)
Profimedia

Niti v sanjah si ni mislil, da bo moral takšno osnovno stvar plačati.

Dodatni stroški za posebne želje v restavracijah pogosto povzročijo jezo med gosti, najnovejši primer pa prihaja iz Italije. 

V priljubljeni piceriji v Bariju je gost naletel na nepričakovane stroške, potem ko je k svoji pici zahteval ščepec popra. Po poročanju italijanskega dnevnika La Repubblica je moški naročil pico v znani restavraciji v tem letovišču v Apuliji, ki je stala 15 evrov. Nato je od natakarja prosil za ščepec popra, kar je v mnogih italijanskih restavracijah običajno brezplačno. Ko pa je dobil račun, ga je presenetilo, da so mu za začimbo zaračunali 50 centov. Skupaj z drugo pico, nemškim pivom in vodo je končni znesek znašal 38,50 evra.

Ko je svoje nezadovoljstvo izrazil na blagajni, je restavracija pojasnila, da je prišlo do napake v sistemu obračunavanja. A kljub temu je dogodek sprožil burne odzive na družbenih omrežjih, kjer so uporabniki takšne dodatne stroške označili za »sramotne« in »nesprejemljive«. Po drugi strani so nekateri pokazali razumevanje do restavracije, češ da »če nekaj zahtevaš posebej, mora to stati«.

Težave z dodatnimi stroški niso novost

To ni osamljen primer. Od leta 2023 je bilo zabeleženih več poročil o »nepravičnih« dodatnih stroških v restavracijah. V mestu Como so na primer dodatno zaračunali rezanje toasta, v eni restavraciji pa so gostu zaračunali prazen krožnik za otroka. V italijanski kavarni je moral gost plačati 70 centov za kozarec vode ob kavi, znana italijanska plavalka Elena Di Liddo pa je plačala 1,50 evra za to, da na svoji pici ni dobila paradižnika. Podobni primeri so bili zabeleženi tudi v Avstriji, kjer je moral par plačati dodaten evro za drugo vilico ob sladici, ki sta si jo delila.

Naužijte se sonca in poletnih temperatur. Kmalu nas bo zajela občutna ohladitev

Pojasnilo gostincev: »To je upravičeno, če se pove vnaprej«

Restavracijam pogosto ni jasno, zakaj gostje takšnih stroškov ne sprejemajo. Pojasnjujejo, da so posebne želje, kot so dodatna posoda ali posebne storitve, povezane z dodatnimi stroški, denimo pranjem dodatne posode ali večjo porabo virov. Kot je za avstrijske medije povedal turistični strokovnjak Thomas Mayr-Stockinger, so dodatni stroški upravičeni, če so gostje o tem vnaprej obveščeni. Predstavniki avstrijske gospodarske zbornice pa trdijo, da je posebne želje treba zaračunavati, da se zaščitijo interesi restavracij.

Preberite še: Harry je spremenil svojo igro in obnovil odnos s kraljem. Je zdaj William v težavah?