Poletna sezona se še ni začela, turisti pa se že zgrinjajo na jadransko obalo.
Podaljšan vikend in visoke temperature so mnoge spodbudile k krajšim počitnicam na morju. Poleg domačih turistov na Hrvaškem, natančneje v letovišču Biograd na Moru, je bilo najštevilčnejših turistov iz Slovenije, pa tudi Nemcev, Čehov, Srbov ... Čeprav se sezona šele začenja, so kavarne in restavracije odprle svoja vrata in pokazale svoje cene.
"Presenetili so nas. Tukaj je v kampu približno 2000 gostov, tako avtodomarjev kot mobilnih hišic. Odprli smo, vendar ne vemo, ali bomo od ponedeljka sploh še nadaljevali. Ni ljudi, ki bi delali," je povedala natakarica v eni od kavarn.
Cene se bodo samo še zvišale
"Cene so ostale enake kot lani, v sezoni pa se bodo zagotovo zvišale, vsaj s pol evra na evro. No, vseeno se splača še nekaj pojesti zunaj," je povedala druga natakarica v restavraciji, ki je prej odprla svoja vrata.
Nekateri gostinski lokali se prenavljajo, kar delajo s polno paro. Nameščajo se nove strehe, notranjost se opremlja, da bo pripravljena na sprejem gostov. In cene so, kot pravijo hrvaški mediji, 'znosne'.
Cena kepice sladoleda se giblje od 2 do 3,5 evra. Krofi stanejo 5 evrov, lepinja 4 evre. Klasične pice stanejo od 11 do 15 evrov. Koktajli stanejo od 6 do 10 evrov, vendar se razlikujejo od kavarne do kavarne. Long Island Ice Tea stane 9 evrov, Campari spritz 7,5 evra.
"Na sami obali sem za kavo z mlekom plačala manj kot v soseski kavarni v Zagrebu, 1,80 evra, kar me je prijetno presenetilo. V kavarni 200 metrov stran je cena 2,20. Coca-Cola stane približno 3,50 evra, limonada 3 evre," je za Mondo povedala Zagrebčanka.
Trgovine in nakupovalni centri imajo na splošno enake cene kot v celinskem delu države. V majhnih zasebnih trgovinah so cene nekoliko višje, kar je običajno praksa. Presenetljivo je, da nekatere kavarne, kioski in celo mesarji ne sprejemajo kreditnih kartic.
Vendar ljudje v komentarjih niso bili tako navdušeni.
"Keplica sladoleda za 2 do 2,50 evra vam ni napihnjena cena? In o kakovosti ni treba izgubljati besed. Ne glede na ceno je kakovost gostinskih storitev bolj ali manj enaka. Naleteti na res kakovostno jed je loterija. Tudi če je plačana z zlatom, ni zagotovila, da bo okusna," piše v enem od komentarjev.
Drugi razmišljajo podobno:
"Za malo denarja poletite na Malto ali v Grčijo in uživajte po normalnih cenah. Tem se je treba vsekakor izogniti"
"Kakšne cene, večinoma nekakovostna hrana, prenatrpane plaže ..."
- Preberite si tudi: Ne potrebujete marinade: to sadje je odlično za mehčanje mesa