Twitter blokiral več kot 200 računov, povezanih z rusko propagando

Twitter blokiral več kot 200 računov, povezanih z rusko propagando (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
29. 9. 2017

Twitter je identificiral in blokiral več kot 200 z Rusijo povezanih računov, domnevno vpletenih v širjenje lažnih informacij med lanskimi predsedniškimi volitvami v ZDA, je sporočilo to družbeno omrežje.

Twitter je v sporočilu, objavljenem na spletu, sporočil, da so pregledali okoli 450 računov, ki jih je objavil Facebook, kjer so prav tako opravili podobno preiskavo in odkrili, da ima 22 profilov enake račune tudi na Twitterju. Na tem omrežju so nato odkrili še 179 povezanih računov, ki so jih blokirali, ker so kršili pravila.

Predstavniki Twitterja so ugotovitve preiskave predstavili na četrtkovi zaprti seji senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti. Člana odbora Adam Schiff in Mark Warner sta sicer po seji izrazila razočaranje nad poročilom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Roko na srce, mislim, da ne razumejo, kako resen je ta problem," je tvitnil demokrat Warner.

Twitter je odkril tudi 274.000 dolarjev za oglaševanje, ki jih je leta 2016 porabila ruska medijska hiša Russia Today, ki je močno povezana z rusko vlado.

Facebook je nedavno sporočil, da so Rusi kupili za okoli 100.000 dolarjev političnih oglasov, katerih namen je bil vplivanje na ameriško politiko.