Ultramaratonka Andreja Sterle Podobnik po teku okoli Everesta: "Ti kraji so me vedno privlačili!"

Ultramaratonka Andreja Sterle Podobnik po teku okoli Everesta: "Ti kraji so me vedno privlačili!" (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
28. 1. 2017

Andreja ni profesionalna športnica, to je treba posebej poudariti. Je mati dveh otrok in podjetnica, ki se rada ukvarja s športom. In prav zaradi slednjega je postala znana, saj je nastopila na ekstremnem ultramaratonskem teku okrog Mount Everesta. In zmagala

Na Everest Trail Raceu je Andreja z naskokom ugnala vso konkurenco, tudi favoritinjo za zmago. V šestih dneh je v pogorju Himalaje pretekla 160 kilometrov in vsak dan v mrazu, vetru ter v zraku z malo kisika premagala več kot 29 tisoč metrov višinske razlike. S časom 30 ur in 53 minut je zasedla tudi izvrstno drugo mesto v absolutni konkurenci. Je ženska z neverjetno energijo in odločenostjo, zato je tudi kandidatka za Slovenko leta 2016 revije Jana.

► Ste si ta tek res podelili za 40. rojstni dan?

Tekma je bila moja želja že pet let, od prve izvedbe naprej. Ti kraji so me vedno privlačili, zato sem to tekmo tudi takoj opazila in takoj vedela, da bom na njej slej ko prej tudi sama nastopila. V vseh teh letih so se izpolnjevali pogoj za pogojem, ki so potrebni, in za 40. rojstni dan sem možu in otrokoma izrazila željo o udeležbi na tej tekmi in željo so mi z veseljem izpolnili, saj so vedeli, koliko mi to pomeni. Vse leto, ko sem toliko trenirala, so mi stali ob strani, mi pomagali pri vseh delih doma in mi bili res dobra moralna ter psihična podpora, ki jo ob takem podvigu moraš imeti.

► Kako ste se pripravljali na ta podvig?

Takoj po opravljeni prijavi, novembra 2015, sem začela resno trenirati. Vsak dan sem tekla v hrib najmanj dve do tri ure – največkrat na bližnjo Slivnico, Snežnik, Nanos, eno uro tempo teka po ravnem, ob ustreznem vremenu sem sedla na svoje cestno kolo za dve uri, trikrat tedensko izvajala funkcionalno vadbo za moč. Poleti oz. ko je vreme omogočalo, predvsem pa med vikendi, sem z možem in družino kolesarila do našega morja, vsaj 100 kilometrov, šla tudi na Pag, Krk s kolesom. Vsaj trikrat tedensko sem se sama, z možem, družino ali s prijateljicami odpravila tudi v naše gore. Največkrat sem se tja odpravila kar sama, že zgodaj zjutraj, tekla brez postanka do vrha Triglava, Grintovca, Storžiča in bila v dopoldanskem času že nazaj v službi. Ni minil dan, ko ne bi imela vsaj dve uri treninga, tako da je na koncu, pred skorajšnjim odhodom na tekmo, moje fizično stanje skoraj nakazovalo na pretreniranost, saj počitka in regeneracije res ni bilo veliko.

► Kaj počnete poklicno?

Z možem imava podjetje Rihtar, d. o. o., ki ima dve dejavnosti – orodjarstvo in savne ter kozmetične storitve. Mož vodi podjetje v Ložu, sama pa Wellness Svarog v Cerknici, kjer imam zaposlene svoje kozmetičarke, ki so mi ob tem podvigu res stale ob strani ter korektno, kvalitetno in vestno opravljale svoje delo. Tako je tudi ob moji odsotnosti vse nemoteno delovalo. Kljub vsej moji odsotnosti je bilo tudi delo vedno opravljeno redno in kot mora biti. Podjetniki smo navajeni biti v službi 24 ur, zato sama svoje delo opravim vedno v roku, četudi moram delati ponoči. Tudi pred odhodom na tekmo sem vsa dela predčasno naredila, da ne bi odšla na pot s slabo vestjo in mislijo o neopravljenih obveznostih.

► Kako ste se začeli ukvarjati z wellnessom, masažami?

Vedno sem bila rada urejena, fit in dobre volje. Ker izhajam iz podjetniške družine in je bilo podjetništvo del mojega odraščanja, sem tudi sama po končanem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani takoj začutila željo po samostojni poti in lastnem podjetju. Vedno sem izhajala iz tega, da je človek lahko uspešen v tistem, kar rad počne. Tako sem se ob službi ves čas še dodatno izobraževala, usposabljala in pridobivala nova znanja ter izkušnje s področja kozmetike, masaž, oblikovanja telesa, skupinskih vadb, trenerstva. Pred desetimi leti sva skupaj z možem ustanovila podjetje, ki se je ukvarjalo najprej samo z orodjarstvom, ter dve leti kasneje dodala še novo dejavnost Savne in kozmetične storitve. V Cerknici sva si na 150 kvadratnih metrih uredila wellness – savne in kozmetične storitve. Najprej sem delala tri leta sama, danes nas je v salonu že pet kozmetičark. Ves čas sledimo trendom, se izobražujemo in smo vedno v koraku s časom na področju kozmetične dejavnosti. V salonu imamo vse najnovejše tehnologije za oblikovanje telesa, nekirurško pomlajevanje in vse, kar je v svetovnih trendih.

► Delate v salonu ali ga le vodite?

V zadnjem času salon pretežno samo vodim, če pa je dela preveč za moje zaposlene, priskočim tudi sama z veseljem na pomoč, saj to delo res obožujem, se ob njem prav sprostim. Delo z ljudmi mi daje dodatno energijo.

► Je veliko dela, strank? Ponujate kaj drugačnega, da se stranke vračajo?

Po osmih letih delovanja smo pridobili redne stranke, ki se rade vračajo – zaradi storitev, salona, kjer se dobro počutijo, in tudi nas, ki s svojo energijo skušamo pozitivno vplivati na dušo in telo svojih dragocenih strank. Vedno sledimo trendom, obiskujemo svetovne sejme s področja kozmetike, in to naše stranke cenijo, predvsem pa se posvetimo vsaki stranki in njenim željam, da se pri nas počutijo dobro in lepo, ter se zato tudi vračajo. V salonu smo pred kratkim pridobili novo aparaturo za nekirurško pomlajevanje – HIFU – visoko intenzivni usmerjeni ultrazvok, ki že po prvem posegu zmanjša gubice.

► Kaj počne vaš mož?

Mož je prav tako uspešen podjetnik, športnik. Veliko imava skupnih interesov, hobijev, zanimanj, zato svoje službeno, poslovno ter zasebno življenje v večini časa preživiva kar skupaj. Sva najboljša družba drug drugemu.

► Vas podpira pri vaših tekaških podvigih?

Mož ni tako ekstremen športnik kot jaz. Rad teče polmaratone, en maraton letno, in to mu zadostuje. Me pa v vseh mojih podvigih podpira in je vesel, ko vidi moje veselje ob vseh teh aktivnostih, ki jih opravljam. V visokogorje ne zahaja rad, zato grem tja sama, v nižje hribe pa gremo velikokrat vsi skupaj z otroki. Mož je navdušen nad mojo neskončno energijo in veseljem, kar se vse izraža tako v osebnem, poslovnem kot športnem uspehu. Dober tim moža in žene vedno vodi k uspehu in zadovoljstvu obeh oz. vseh.

► Kaj ste po izobrazbi?

Imam dve srednji šoli – ekonomsko ter srednjo šolo za zdravstvo, farmacijo in kozmetiko. Diplomirala sem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Pišem magistrsko nalogo na Fakulteti za management v Kopru. Ves čas se dodatno izobražujem, s področja kozmetike, managementa, trženja, računovodstva, skupinskih vadb, dietetike, ker vem, da je znanje najboljša naložba v življenju ter v podjetništvu samo s sledenjem trendom ter potrebam ljudi lahko prideš do uspeha. Vsak dan berem knjige.

► Omenili ste, da ima vaš dan 27 ur. Kaj vse napolni vaše dneve?

Moj dan je res poln dejavnosti. Zjutraj vsi vstajamo ob šestih. Skupaj z otroki pozajtrkujemo in se odpravimo v službo, šolo. Služba, šport, dejavnosti otrok, poučevanje skupinskih vadb. V 40 letih moram priznati, da mi še ni bilo nikoli dolgčas. Dnevi so vedno polni in zapolnjeni in vesela sem, da je tako.

► Kaj o vaših tekaških uspehih menita otroka?

Imam 20 let starega sina Nala in 12-letno hčerko Tio Cleo. Sin dela v domačem podjetju, hčerka je v šestem razredu osnovne šole. Sin je bil uspešen profesionalni kolesar v spustu, hčerka trenira atletiko in jo trikrat tedensko vozim v Postojno na treninge. Otrokoma dajeva dober zgled tako z delom, športom, redom ter disciplino. Kaj od vsega tega bosta uporabila v svojem življenju, je njuna odločitev. Naloga staršev je predvsem dober zgled, saj besede nimajo nikoli take veljave kot dejanja. Upam, da bosta poslušala sebe in svoje srce ter sledila svojim željam in bosta srečna.

► Imate kaj prostega časa? Kaj počnete?

Zanimivo vprašanje ste mi postavili. Vse, kar počnem v življenju, tako poslovno kot zasebno, res obožujem in se mi zdi, da vse delam z največjim veseljem. Rada živim, rada imam sebe, svojo družino, prijatelje ter vse, kar počnem, in vse to doživljam kot svoje življenje in čas, ki je lahko ves čas prosti. Sledim svojemu srcu in zato sem srečna.

Eva Jandl

Priporočamo