Umetnica Nadja Tolokno s skupino Pussy Riot s sporočilom za Donalda Trumpa: "Vagina je kraj, iz katerega v resnici prihajaš!"

Nadja Tolokonikova (foto: Shutterstock, Profimedia) Shutterstock, Profimedia
Vir: Jana
19. 1. 2017

Ruska politična zapornica in umetnica, ki jo je Amnesty International imenoval za zapornico vesti.

Nadežda Andrejevna Tolokonikova oziroma Nadja Tolokno, kot je njen vzdevek, je članica posebne ruske feministične in antiputinske pank-rok skupine Pussy Riot. Je konceptualna umetnica, ki se je zapisala v zgodovino političnega aktivizma že s svojo kontroverzno ulično umetniško skupino Voina. Zaradi huliganstva, ki ga je, po besedah njenih nasprotnikov, motiviralo sovraštvo do vere, je bila obsojena na dve leti zapora, vendar so jo po letu dni predčasno izpustili.

Mlada in aktivna

Zdaj 27-letna Nadja se je rodila v Norilsku, močno onesnaženem mestu z ekstremnimi vremenskimi razmerami, saj leži na artičnem delu Rusije. Že v času svojih šolskih dni je bila aktivna v pisanju amaterske moderne literature in izvajanju umetniških projektov. Pri rosnih 19 je že postala poročena mamica.

Skupaj z možem se je že od konca najstniških let udeleževala umetniških zborovanj, sodelovala sta tudi pri provokativnih umetniških nastopih. Tak primer je bila predstava Fuck for the heir Puppy Bear, kjer so snemali pare med spolnim aktom v državnem muzeju Timirjazeva v Moskvi. Nastop naj bi bil satira na izjavo takratnega predsednika Dmitrija Medvedeva, ki je želel povečati reprodukcijo svojih državljanov. V času snemanja je bila Nadja že visoko noseča.

Pussy Riot

Pussy Riot je ruska feministična protestna pank-rok skupina v Moskvi. Od ustanovitve izpred šestih let je zamenjala približno 11 članic, ki se izmenično še vedno pojavljajo v njihovih nastopih. Članice so stare od 20 do 33 let in izvajajo skupinske neavtorizirane provokativne gverilske nastope na nenavad­nih javnih mestih, ki jih posnamejo in nato objavijo na spletu. Kolektivne obravnavane teme vključujejo feminizem, pravice LGBT in nasprotovanje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, saj ga imajo za diktatorja.

Pet članic, med katerimi je bila tudi Nadja, je pred štirimi leti organiziralo skupinski nastop v Katedrali Kristusa Odrešnika. Njihovo dejanje so ortodoksni duhovniki označili za svetoskrunsko in ga ustavili, še preden so lahko dekleta končala nastop. Protest ortodoksne cerkve naj bi naročili vodje cerkve, ki so želeli podpreti Putina med njegovo kampanjo.

Gladovna stavka in zapor

Vse članice so svoje članstvo v skupini sprva zanikale. Dve članici skupine, Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, sta bili aretirani, kmalu pa so zaprli tudi tretjo članico Jekaterino Samutsevi. Vse tri so bile obtožene huliganstva in prošnja za izpustitev ob varščini je bila zavrnjena. Obsojene so bile na dve leti zapora, vendar so bile izpuščene tri mesece predčas­no – skupno je Nadja v zaporu preživela 21 mesecev.

V zaporu je gladovno stavkala zaradi slabih razmer v zaporu in groženj zaposlenih. Po enotedenskem stradanju so jo morali hospitalizirati. Napisala je pismo, v katerem je pojasnila, da morajo zapornice v IK-14, ženskem zaporu v Mordoviji, delati po 16 ali celo 17 ur na dan, spijo lahko le po 3 ali 4 ure na noč, prost dan pa si lahko vzamejo le enkrat na vsakih osem tednov. Njeno nadaljnje pisanje je opisovalo kazni, ki so jih doletele, če so se nad čim pritožile, če pa je pritožba letela na njihovo ravnanje z drugimi zapornicami, je bila kazen še hujša. Kazni so zajemale vse od skupinskega pretepanja ene zapornice do brcanja v ledvice ali zaprtja na mraz v pomanjkljivih oblačilih. Vsa njena poročanja so potrdili zanesljivi viri.

Slavoj Žižek in Amnesty International

Med svojim bivanjem v zaporu si je dopisovala s slovenskim filozofom in kulturnim kritikom Slavojem Žižkom, s katerim sta diskutirala o demokraciji in njenem aktivizmu. Njuna korespondenca je bila urejena in objavljena v knjigi Comradely Greetings: The Prison Letters of Nadya and Slavoj. Sojenje je zbudilo veliko pozornosti in kritik, še posebej Zahoda, saj naj bi kratilo veliko človekovih pravic, medtem ko je bilo rusko javno mnenje večinoma usmerjeno proti njim. Nadja je za svoje delo prejela nagrado Hannah Atendt za politično misel.

Pussy Riot proti Donaldu Trumpu

Skupina Pussy Riot je izdala pesem, ki slavi vagino v brezsramnem feminističnem protiudarcu Donaldu Trumpu in njegovi izjavi, da »ko spozna lepe ženske, jih zgrabi za pičko«.

V videospotu za pesem Straight Outta Vagina lahko vidimo Nadjo Tolokonikovo, oblečeno v bele duhovniške obleke, skupaj z zborom moških in žensk, ki sedijo na straniščih ali pred pisoarji. V njihovem provokativnem stilu iz videospota prihaja besedilo: »Če tvoja vagina pristane v zaporu, bo ves svet začel poslušati.« In: »Ne delaj se neumnega, ne delaj se nevednega, vagina je kraj, iz katerega v resnici prihajaš.«

Naslednji izdani videospot za pesem Make Amerika Great Again opisuje prihodnost, v kateri Donald Trump zmaga in postane predsednik Amerike. Ta prihodnost vsebuje posnetke, kako varnostniki kaznujejo ženske, homoseksualce in imigrante za isti zločin – zločin, ker so to, kar so. Nadja si je želela, da bi bil Trump zaradi svojih seksističnih izjav izključen iz predsedniških volitev, saj »je to najhujša stvar, kar jo je kdaj slišala od osebe, ki želi biti predsednik, pa je živela pod Putinovo oblastjo«.

Besedilo: Patricija Fašalek // Fotografije: Profimedia, Shutterstock